《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
一口氣到live
一口氣睇曬

多謝支持
仲諗住打傷主角攪到會長上身秒全場
邊有咁易出嚟
周身神器得唔得嫁
呀行手上依加得一件炸
「呀行你冇事嘛。」小藍拿著銅錢劍跑到我身邊。

「冇事八卦鏡救左我一命。」我還有一些驚魂未定。

「不過可能今次唔係咁簡單可以解決到。」小藍望向樓上的樓層。

「嘻~嘻~嘻~」殭屍的笑聲依舊回盪在整座大廈。

「冇事咁行要嗱﹐我地要搵番隻殭屍出黎。」

「嗯。」我立即一手拿起八卦鏡﹐另一隻手拿著銅錢劍﹐背上背包便向著樓梯出發。
「呀行你去邊呀 ? 」小藍去到升降機的旁邊﹐慢慢按下按鈕。

「唔係上去搵殭屍咩。」我指了指一旁的樓梯。

「搭𨋢喇﹐咁多層有排行。」

「入黎啦仲望。」轉眼間﹐小藍已經在升降機內等著。

「叮 ! 」一入眼簾是一個空冇一人的走廊﹐四邊都是相通的﹐從旁邊住下望便是剛才的天井。

「 西 ! 」當我們走到其中一個單位前突然聲到一些打麻雀的聲音。

我從鐵閘的門縫之中隱約看到有四個人在打麻雀。

「西 ! 」我看小藍仿佛沒聽到一樣直接走過。

我便出於好奇心便再一次仔細看一看屋內的情形。

不看還好﹐一看屋內的情形直接令我差點叫出聲來﹐四個沒有頭的白色靈體在打麻雀﹐我立即捂住嘴巴防止自己叫出聲來。
加速
聽日繼續
更新慢咗,量又少咗,加速
更新冇慢都係一星期5日
一筒歸西
「喂~小藍。」我輕聲叫向小藍。

「西 !」我的目光又再次被吸引回去。

我突然內心有一個想法﹐想著我自己一個也應該能夠對付得了﹐我便邊看著屋內邊拿出無字符。

「天地無....」突然我的耳朵感受到一股疼痛。

「你係度做咩 ? 」小藍拉著我的耳朵。

「唔係呀你見唔見到...」我突意降低聲浪﹐指著那些沒有頭的靈體。

「見到﹐唔好阻住人地打牌﹐唔係~佢地捉埋你入去一齊打~」 小藍試圖扮鬼想嚇我﹐但卻一點也不恐怖﹐反而有一些可愛。
「行啦~我地要快啲搵殭屍﹐唔係今晚唔洗收工。」小藍拉著我的耳朵向前行。

「成個華富邨一大堆鬼鬼怪怪野﹐每樣都要理﹐比多兩日你都搞唔掂。」小藍邊走邊說。

突然有一陣寒風吹過﹐在樓梯旁發出了窸窸窣窣的摩擦聲。

「估唔到咁快就搵到。」小藍的表情開始慢慢凝重。

小藍一步一步靠近﹐只見一個黑影在樓梯的轉角處。

當小藍和我進一步走近時﹐黑影而一個極快的速度向下方沖去。

「仲走 ! 」小藍立即跟上。

「等陣 ! 」跑了大約兩層樓﹐小藍伸手截停了我。

「應該就係依度。」看到的再一次是空無一人的走廊﹐但小藍的表情卻緊張了不少。
緊張之後呢~
停呢度 好衰架
中左不過唔係今次嘅重點
聽日就有
停後多少少其實都係差唔多
我覺得加左啲香港都市傳說入去呢下幾好
其實都幾鍾意香港都市傳說
「天地玄宗,萬氣本根﹐三界內外,唯道獨尊,體有金光,覆應汝身﹐急急如律令!」小藍把一張符放到我的身上﹐另外自己手上亦拿著一張﹐兩道金光瞬間覆蓋我們全身。

「感覺上佢地好似專登引我地過黎﹐要小心啲。」我點點頭表示認同﹐總感覺是有一些陷阱等待著我們。

縱觀四周﹐只有一間閃爍著紅色光芒的房間最為可疑。

「嘻~嘻~」熟悉的笑聲亦從紅色的房間傳出﹐看起來我們的直覺沒有錯。

隨著一步步的靠近﹐心中的恐懼亦油然而生﹐敞開的大門﹐仿佛在告訴我們內部的危險。
一入眼簾的是一個在供奉著什麼的祭壇﹐而供奉的對象是由一張紅色的布所覆蓋著﹐牆上亦有不少的血跡。

「搞咩呀﹐又係邪教唔係茅山咩﹐仲諗著可以趁機鬧爆葉雲添。」我地走到祭壇前方﹐小藍發現到地上的一個巨型五芒星。

突然一陣陰風吹過﹐把紅色的布吹到地上。

他們所供奉著的是一個嬰兒﹐一個大約只有數個月大的小嬰兒雕像﹐眼上蒙上了一塊紅色的布。

「嘭 ! 」的一聲﹐我們身後的鐵閘突然關上﹐我第一反應便是跑去重新打開鐵閘﹐但不管我出多大的力氣也紋風不動。

「唔洗試啦﹐開唔到嫁。」小藍直瞪瞪望著祭壇上的雕像﹐雕像仿佛在散發著輕微的黑氣。

「嘭 ! …..嘭 !嘭 !」突然身旁的房門傳出多下的拍門聲﹐而拍門聲開始漸漸瘋狂起來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞