《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
「五團氣...我諗全世界都應該冇咁嘅人。」

「哈哈~如果有可能都要追溯到三皇五帝,又或者係上帝。」周婆婆對這問題只是一笑置之﹐根本從來沒有相信會有這樣的人出現。

「阿泳你之後的修為可能好快會超越金丹期嘅長空﹐成為全港第二個金丹期嘅人。」周婆婆深相阿泳必成大器。

「金丹期 ? 係咪修仙小說嗰啲?」阿泳平日都看不少小說﹐對修仙小說也看過不少。

「修為一般分為練氣、築基、金丹、元嬰、大乘、最後就係化神。」小藍向我們解釋修為分了多少個階段。

「不過依加全世界嘅靈氣都極少﹐元嬰、大乘等等嘅境界都只係存在係一啲古書入面。就算係驅魔公會嘅十道都只係築基後期。」

「咁咪即係可以長生不老﹐長相廝守...」阿泳此時偷偷望了我一眼﹐但我並沒有留意到。

「長生不老 ? 哈哈~你睇下我臉上嘅皺紋。」周婆婆指向自己的臉。

「修為只能夠令你對抗更強嘅敵人﹐用黎保護自己同家人朋友。」
今日提早出文
推推
我又推
行仔有五團氣
主角會唔會變到化神級
五團氣
化神係古書入面記載

有冇都未知
番黎睇一睇 留名等加速
加速緊嫁啦
「其他野唔講住﹐行仔其實今次黎係想同你講一件好重要嘅事。」

「阿泳要跟我過韓國一年﹐協會同小藍就交比你啦。」

「一年 ? 」我有些不敢相信。

「就係因為一年咁耐﹐所以先要問下你依個男...朋...友...仔。」周婆婆不知是不是故意的﹐特意把男朋友仔四字放慢來說。

「咩男朋友...係男性朋友。」阿泳連忙否認﹐但瞬間整塊臉都通紅了﹐再一次偷偷望了我一眼。

「唉你地年青人嘅野我明嘅...明嘅...」

「都話唔係囉 ! 」
「但係韓國出現左好多大型事件﹐我地必須要去一趟調查一下。」

「既然係咁重要﹐你要答應我平安番黎。」我走上前摸了摸阿泳的頭﹐阿泳瞬間內心小鹿亂撞﹐一時不知如何反應。

「嗯 ! 」阿泳向我點點頭﹐承諾會平安。

「放心~有我係度﹐一定唔會出事。唔洗咁擔心喎﹐我會保護你女朋友仔。」周婆婆對自己十分有信心。

「周婆婆都話唔係囉﹐走啦~走啦。」阿泳立刻便推周婆婆出會長室。

「唔係咩...」但周婆婆話都未說完﹐便推出會長室。

「蠢材﹐明明講一句就可以留住我﹐點解....」阿泳離開後自言自語﹐默默在眼角流下一滴不捨的眼淚。
講到韓國出曬事
無理由自私仔叫阿詠留低嘅
定係準備推小藍線
阿泳已經要飛韓國啦
等睇返到黎主角同小藍拍左拖
唔知會唔會呢
有冇人記得行仔係五團氣定三團
我記得

係五團
「陳行聰 ! ! ! 」在我身後傳出一把低沉聲音﹐整個房間突然殺氣瀰漫﹐我的內心開始不寒而慄。

「男朋友仔吓哇 ! 」一隻手出現在我的肩膊之上。

「你叻啦﹐點解提都冇同我提過嘅…師父~」

「唔係應該係人地「男」朋友...」小藍特別強調「男」字。

「唔係你諗咁嫁﹐小藍冷靜啲聽我解釋....」我試圖令小藍冷靜下來。

「唔洗同我解釋喎﹐人地男朋友。」

「唔係咁嫁﹐我當佢係妹妹。」

「我唔理你當佢係咩﹐聽日同樣時間同我番黎上堂。係咁再見 ! 」小藍伸出舌頭對我做了一個鬼臉,便直接離開了房間。
經歷了那麼多﹐我只是攤坐在沙發之上﹐看著天花板,回憶著這數天發生的每一件事。

與此同時,在一個神秘的地方,有一個身穿白袍的人坐在辦公桌前,面向著牆,牆上有一個大大的圖案,是一個五芒星外面由一個圓形包著所組成的標誌。

「報!我地已經捉到瑪門。」一個被着著純黑袍的男人向一名神秘人報告,袍上左胸位置有一個白色的數字23。

「我地應該點樣處置佢!殺?」那男子單膝跪地。

「23號你依加教我做野?」神秘人轉過來,臉上帶著一個面具。

「係我多口,請教主賜罰。」

神秘人慢慢走到23號的身旁,輕輕一揮衣袖,23號我左手應聲落下。

承受劇痛的23號,瞬間滿頭冷汗,但卻一聲不發。

「同我帶瑪門過黎。」

「係…教主!」23號便走出房間外。

「哈哈~瑪門你真係帶比我好大驚喜。」神秘人在空無一人的房間放聲大笑。
摩牙
星期一先有
等咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞