《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
新手上路,唔識寫文多多指教。不定期更新,鐘意嘅比個正皮

開始啦!!!

我係陳行聰。呢個世界有好多唔同嘅鬼怪係我地嘅身邊,雖然我地睇唔到但又唔代表佢地唔存左。我都係一個見唔到鬼嘅人,係一個星期之前我甚至唔信鬼鬼怪怪嘅野。不過依加唔到我唔信啦….

一星期前…..
「成1點都未起身,又唔記得琴晚死左去邊,死仔打打下機無啦啦走左去!」電話中傳來憤怒嘅聲音。「你都知我咩事,又唔係我想嘅大佬。我都唔知咩事。」我好無奈咁表示。

「三年啦你真係唔去睇下咩事。成日冇啦啦唔記得野唔得嫁喎。」聽得出佢係真係關心我「泳姐,我去睇過啦又check 過曬咩事都冇我都冇計。好啦好啦,我唔同你講住啦。BYE BYE」同時我留意到桌上有一個我從來都冇見過嘅盒同一部手提電腦。

我看著這一個帶有一點古舊嘅木盒,一點也想不起來到底是什麼時間買了這一個木盒。出於好奇我忍不住打開了他。入面只有5張黃色嘅紙、一隻木制嘅戎指和一串銅錢。那5張黃色嘅紙上面用紅色筆畫了一些類似符咒嘅東西。「唔係咁邪呀,邊個咁大整估呀。」我立刻關上盒子。
遇到這些情況,想都不用想立刻攞出手機。影低照片,準備po 上連登問下呢單野點算。一打開手提電腦,我嘅瞳孔不自覺地放大。眼前嘅東西令我有點震驚。手提電腦嘅畫面上嘅熟悉又陌生,畫面入面是一個帶了眼鏡嘅我。我從來都不帶眼鏡,更不會戴眼鏡來拍片。再加上剛剛的木盒,我不自覺地緊張起來。「唔係我有果d多重人格果d野呀,咁大獲。」我戰戰兢兢地按下空白鍵。

「我係張道仲,龍虎山第四十三代嘅天師…….」我雖然聽唔明什麼是天師,甚至龍虎山係邊我都唔知道。不過張道仲這個名字我卻有深刻嘅印象。三年前同我一齊發生發生車禍嘅死者就係叫張道仲。望著熟悉嘅外貌,但講嘅說話又係如次陌生。

「冇錯,我就係3年前車禍之後上左你嘅身。一切都係命運,但修道之人本就係同命對抗。你嘅斷片亦都係我所造成嘅。」

「依個世界邊有咩上身,諗唔到我竟然有人格分列。仲要個故事咁完整。點算呀要變白卡佬啦。」雙手放左係頭已經準備好接受現實。

「陳行聰,邊個同你講你要變白卡佬呀!仲人格分列,都話我係上左你身囉。」影片中嘅我臉上嘅笑容彷彿嘲笑緊我嘅無知。

「唔係呀!你…你聽到我講野?」

「你話呢!唔洗咁騰雞喎,我係一道意識黎嫁姐。天師姐係你地講嘅道士,打鬼果d明唔明呀?」

「姐…姐係你係鬼。」

「唉!你當我係啦。聽我講先,我嘅時間已經唔多啦。我要沉睡一段時間,唔知幾耐。你記住你依加嘅身份係香港靈異協會嘅會長,姐係全香港道士入面最大粒果個。」
「鬼呀…點解要搞我…我燒d野比你吖。你唔好搞我啦….南嘸阿彌陀佛….」我雙手合十,差一點就跪在地上。

張道仲繼續若無其事地講。

「總知呢我時間冇多啦,盒入面嘅5道符同最重要果隻戎指我就當係送左比你啦。依5道符可能隨時救你一命。另外書櫃第二本書推入去,有間暗房入面咩都有嫁啦到時要咩去果度攞。一陣電腦會播一條好快嘅片,我會幫你。到時就睇你吸收到幾多啦。」

「係喎係喎一陣會有個人黎搵你嫁,你自己搞掂佢啦。」張道仲嘅微笑之中帶有一點點嘅蠱惑。

電腦嘅影片瞬間黑屏

「喂喂⋯⋯你點幫我呀咩符呀我唔識嫁。」我向着螢幕全力大叫,但係再沒冇任何回應。我完全搞不清楚是什麼情況。我用我可以用嘅所有腦細胞去搞清楚現況。

大約10秒之後我得出左一個結論。一係我真係成為左一個道士,一係我就真係有精神分裂仲要好嚴重嗰隻。我當然相信我係後者。更加想立刻打電話去排期睇精神科。

螢幕突然之間重新打開,我不由自主地看着螢幕。
螢幕突然之間重新打開,我不由自主地看着螢幕。

(3)

(2)

(1)

畫面快速閃過無數嘅影像,有好多唔同嘅符咒。仲有好多關於鬼怪嘅資料。雖然我唔知發生咩事,但係我嘅大腦好似瘋狂吸收緊呢啲資料。好似每一頁都打入我嘅腦海之中。

短短嘅1分鐘時間,螢幕再次變成黑色。係依一分鐘之內我好似吸收左好大量嘅訊息。我亦都隨之而倒地。

「哎呀!我個頭好痛。」我在地上慢慢爬起來,啱啱發生嘅一切,就好似一場夢。一場好真實嘅夢….但我看到桌上嘅盒子。在呢一瞬間我相信呢一切都係真實發生過。我慢慢咁打開個盒,5張嘅符紙一串銅錢同一隻木製戎指。我攞起戎指仔細研究。

戎指嘅正面係一條龍咬住一粒金球同一隻老虎咬住一粒紅球圍繞住中間的一個太極圖案,而戎指嘅背面十分簡單係一個字「道」。呢隻戎指嘅手工非常精緻,一睇就係一d好貴好貴嘅古董戎指。

人就係會犯賤,望到咁精緻嘅戎指就忍唔住想試帶一下。冇諗到呢個少少嘅決定,居然影響咁大。我把戎指放入我嘅食指,呢隻戎指就好似量身定做一樣尺寸啱啱好。正當我想攞番出黎嘅時候,戎指發出紅光。
推下。
多謝支持
支持下先
感謝支持今晚再更
建議全書面語全口語
多謝建議,應該會改成全口語
「叮噹!」一聲門鐘聲響起。我立刻將盒中嘅東西放入口袋中。「叮噹叮噹叮噹!!!」快速嘅門鐘聲響過不停。

「黎緊啦邊個呀!」我向著門口大叫。

我一打開門看到一個女仔。佢著住露肚裝明顯嘅腹肌再加上皮膚好似白雪公主一樣,美麗動人。完全係我心入面嘅女神。「師父~」佢二話不說就攬住我隻手。我感覺到有d柔軟嘅東西撞向我嘅手。作為一個毒撚又點會試過咁嘅代遇,我立刻縮開隻手。

「靚女你..係邊個我好似唔識你。」

「臉都紅曬師父唔係怕羞呀!」佢突然之間靠近我,我下意識攞兩手擋臉。佢一下捉住我嘅手「師父你終於帶起左隻戎指啦,之前明明死都唔肯帶嫁。」

我終於醒起啱啱嘅紅光,立即想將佢係手上除出黎。但是奇怪嘅係,不論我幾用力都好我都冇辦法將佢除落黎。

「唔洗除啦,你又唔係唔知。一但帶左上去直到你死之前都唔會除得到。除非斬左隻手指啦。」女子無奈咁搖頭。我一聽到要斬手指,就有少少驚。
「靚女,其實你係邊個同埋點解叫我師父。」

「唉!又玩扮失憶,師父次次都咁唔悶嫁咩。」女子係佢外套嘅袋中攞出兩張戲飛「講番正經野先,你一張我一張今晚11點。準時吖!」

女子將戲飛比左我之後就瀟灑咁離開左。

我立即沖出門口大叫「靚女你到低係邊個吖!」

「師父你如果連小藍係邊個都唔記得,咁你可以死左佢啦。」小藍伸出二隻手指做出一個揮手嘅動作,便消失於轉角。

「喂….喂…」我行到電梯,電梯已經向下。

電梯,電梯已經向下。

我手中攞住果張戲飛,戲飛上面寫著《全院滿座》。呢一個時候我諗起張道仲係影片最後講果個人可能係小藍。而佢果個意味深長嘅笑容。會約得我睇戲嘅人會唔會係我另一個人格嘅女朋友,而佢嘅笑係咪代表我今晚可以擺脫23年嘅純潔之軀。一諗到呢度我就忍唔住我嘅笑容。「估唔到我可以溝到個咁靚嘅女朋友仔」我一邊吹口哨一邊返入屋。

「不過呢堆野都要搞清楚係d咩。」我攞出那5張神秘嘅黃符。5張符紙上面嘅文字全部都唔同,好明顯5張符都有唔同嘅作用。

「都唔知咩黎,睇黎同道具差唔多應該係假野。」我攞住其中一張黃色嘅符。突然之間係我嘅腦海之中出現左5隻字(金鋼護身符)。我立刻攞起其他嘅符,但係腦海之中再冇其他嘅字。我唔肯定係咩原因,依道符我好似識咁。但係再攞其他嘅符又冇咩特別嘅感覺。

「唉!唔理啦過左今晚先算。」我只好將符放番入袋入面。

「上網check 定今晚套戲講咩先。」興趣地打開手提電腦,為今晚做好準備。
{全院滿座}

10點45分我提前黎到銅鑼灣嘅 JP 戲院,奇怪嘅係無論我睇曬全香港嘅網站都搵唔到一套戲叫《全院滿座》。

我睇曬全部嘅戲院入面嘅廣告牌都冇依套野。不過如果有飛買應該都有播嘅。

「師傅!」係小藍嘅聲音。

「今日咁早到嘅,唔似你喎平時點都遲10分鐘嫁。」

「咁今日約左睇戲吖嘛。」我攞出戲飛。

「師父你今日咁奇怪嘅,完全唔似你轉死性呀。」小藍從手袋之中拿出一串銅錢放入褲袋。

「小藍?如果我同你講我唔係你識果個我呢….?」我講得越嚟越細聲。

「雖然你怪怪地,但係你平時都係咁。全個協會我諗得我同長老會接近你。 」

「協會…」我記得張道仲係片度講過我係咩咩協會嘅會長。捉鬼果d道士唔通真係要捉鬼,突然有把聲打斷我嘅想像。
「師父行啦,夠鐘啦!做完嘢先慢慢玩啦乖」小藍拉住我隻手行去門口嘅兩個職員果度。我哋張戲飛交俾職員之後。「全院滿座係咩戲嚟㗎,呀mark我哋有上呢套咩?」其中一個職員好疑惑咁講。叫呀mark嘅職員一睇到張飛,立即好似知道左d咩咁。

「Leo你去攞比經理依度等我處理。」呀mark面露微笑親切示意我哋等一陣「兩位可以先坐一陣等一等,我地經理會出黎幫兩位。」

「唔使我哋企喺度等得啦。」小藍面對呢啲事情好平靜,感覺好似經常都會遇到。而我就疑惑到底發生緊咩事,正常唔係有飛就入得去。同埋點解頭先個職員佢話冇上呢套戲。

「小藍不如我地…..」話都未講完就有一把聲從我嘅身後傳出。

「陳會長、藍師傅所有野都準備好曬。我係呢到嘅經理姓周。呢邊請。」周經理示意我地進入1號院。
「呀mark 同leo 你地今日提早放工照計番正常比你地,不過換衫落去換。總之15分鐘內一定要離開呢一層。」

「經理你都走先,我地15分鐘之後會開始。」小藍慢慢行向1號院。

「係嘅陳會長,咁我都走先。」

「佢先係陳會長。」小藍手指指向我,並且反左個白眼。我只好對著經理傻笑左一下。

「sorry! sorry!」周經理衫都未換就離開左戲院。

小藍從褲袋中攞出一道符,「人來隔重紙,鬼出隔重山。三清來助我,結界由我開。急急如律令!」神奇嘅一幕出現啦,小藍手中嘅符紙突然之間自燃。正正就係呢一幕,我開始進入呢個全新嘅世界。

「師父,行啦唔係一陣阻住「人」睇戲。」

入到1號院,戲院入面空無一人。「小藍頭先點做到嫁。」小藍再望我嘅眼神變得有d唔耐煩「師父你教我嘅,你點會唔記得。」

「我教…..」但一諗到佢啱啱嘅眼神都唔敢再多講些什麼。
好快我地便到左我地坐嘅位置,成個戲院得我同小藍兩個人就好似包場一樣。電影亦都照常播放雖然就唔係播「全院滿座」,但係電影又幾吸引,不知不覺間就過左15分鐘。

「時間都差唔多。」小藍攞出佢放在褲袋中嘅一串銅錢。「喂!唔好睇啦,做野啦。」小藍輕輕力打左我一拳。就好像變魔術一樣,小藍從一串銅錢之中瞬間攞出兩杖銅錢。兩手做出劍指嘅手勢,把銅錢放在眼上。「無極乾坤,三清開我眼。開!」

小藍攞出棒棒糖放入口中「快d啦師父,趕住番屋企訓教呀。聽日仲要上堂。」我下意識咁攞番中牛放入袋嘅銅錢出黎。但是銅錢上的結係一個死結,根本短時間內係冇辦法攞出黎。

「搞掂未呀!仲未玩夠?」小藍一個不悅嘅表情,佢從我手上嘅銅錢瞬間又攞出兩個。「快d啦!」佢把手上嘅銅錢給我。佢呢個好似隨著嘅行為,卻令我無比震驚。我兩手緊握打結嘅位置,佢根本冇可能可以攞到出黎。但係已經冇咩時間可以比我驚訝。

佢一次又一次嘅催促,我亦做左同樣嘅動作。「無極乾坤,三清開我眼。開!」我眼前突然感覺一熱。十分順利地完成左我第一次嘅開眼,當然我係唔知嫁。
「咁我去廁所先,呢度交比你啦。」我未打開眼小藍已經走左。

我一打開眼,可能係我呢世仔入面最驚嘅一次。眼前憑空出現全場嘅人,依加先明白「全院滿座」的意思。

雖然那些「人」睇落同正常人真係冇任何嘅分別。一樣係有一家人、情侶亦有一個人睇戲,但是係我的嘅心中已經知道佢地唔係人。

我嘅朣孔不自覺地擴張。我諗到嘅第一件事係去搵番小藍,無錯依加可以依靠嘅人只有小藍一個。我想立即起身跑向門口,但係我嘅雙腳已經唔再聽我嘅指令。我嘅雙腳和雙手只懂得不停地顫抖。不要說想走,我根本連想站起身都做唔不到。

我不停冒冷汗,一點聲音也不敢發出。直至聽到一把聲音。「靚仔,你冇事吖嘛!」有一陣涼意從我左方肩膀略過,隨之而來的是一隻年邁的手拍了一拍我的肩膀。
紙言:
https://www.shikoto.com/articles/241005.html

另外應該之後會轉成書面語。前面嘅內容已在紙言轉左做書面語,有興趣去睇下
我內心只有一個想法「走」。我的恐懼凌駕一切。我立即跑出戲院﹐頭也不回。但當走到戲院門口才發現,門口根本打不開。我不斷地拍門,所有可以說的粗口我全都說了。

大門卻紋風不動,慢慢地我冷靜了下來。想到的第一件事便是尋找小藍。我提著不斷顫抖的雙腳,走到廁所的門口。

「小藍....你係唔係度呀。」

理所當然的,我得不到任何回應。在這一刻從廁所中傳出一下女性的笑聲。我不敢肯定是小藍的笑聲,但仔細想想不是她又會是誰。

「小藍?係咪你呀?」

我用盡我所有的勇氣走進廁所。在廁所的廁格內再次傳出一下笑聲。

「小藍?係咪你呀?唔好嚇我啦﹐係就答我一聲。」

突然廁所內的氣溫驟降﹐牆上的玻璃慢慢結霜燈亦一閃一閃。每一件事情都好像在告訴我即將會有恐怖的事情發生。

我立即全身起雞皮疙瘩﹐我的身體在警告我要盡快離開。但一切都已經太遲。廁格的門緩緩地打開﹐入面空無一人。
支持下先
多謝支持我會努力出文
我鬆了一口氣。但我的身體並沒有因此而放鬆﹐反而身體不停顫抖。冷汗弄濕了我全身。在此刻寧靜的廁所﹐仿佛一切都靜止了一樣。我的本能告訴我不能有任何的動作。

「嘻.....嘻嘻.....」來自上方的一下笑聲打破了本來的寧靜。

我緩緩地抬起頭﹐我的視線由廁格慢慢向上。正常來說我應該看到的是天花板﹐只可惜事與願違。我看見的是一個女人倒吊於天花﹐距離我的臉只有10厘米的距離。

在這一刻我才知道﹐原來人在害怕的時候根本不能像電影裹的人一樣尖叫。

「嘻.....嘻嘻.....嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻嘻......」

我與衪對視的瞬間﹐衪的笑聲更加瘋狂。衪的嘴由原本微微的一笑﹐瞬息之間變成血盆大口。而牆上的玻璃亦因衪的笑聲而破裂。
這一刻在我的腦海中只有一個想法「死」。我閉上了我的眼睛。這一秒仿佛停頓了﹐我是不是要死在這裡了?我問自己為什麼要捲入今次的事件。不斷有人生不同的片段在我腦海中走過。人生走馬燈原來是真的﹐人在死的一瞬間真的會時間停頓令你回憶從前的人生。我跟自己說我還不想死。

在同一時間﹐不知是不是因為這個信念的影響﹐手上的戎指發出了紅光。黃符亦隨紅光從口袋中飄出。飛出的符正正便金鋼護身符﹐黃色的符慢慢變成紫色。在我的周圍形成了一個防護罩。

「你....你係個道士....你同我去死呀!」

我再次張開雙眼時,從女鬼的身上開始不斷地散發紅光。地上的玻璃碎片成為了女鬼的武器。不停地有碎片飛向我﹐但全都被金鋼護身符的防護罩擋下。擋下每一次的攻擊都仿佛在消耗我的體力。

「同我死呀!仲差兩個人...仲差兩個我個仔就可以返生。死道士點解要阻住我!」

紫色的符在大量消耗我的體力。面對連綿不絕的攻擊﹐防護罩開始出現裂痕。

「天師符?!甲子護我身,甲戌保我形。甲申固我命,甲午守我魂。甲辰鎮我靈,甲寅育我真。急急如律令!」這聲音是小藍。

「小藍......」我亦因耗盡了體力而昏迷﹐紫色的符也自燃起來並消失於空中。
無啦啦做咗道士,上埋山

叫山度士
咁我唯有唔比佢上山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞