《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
呀行成日都有手仔拖
仲有阿泳嫁
推推
跟你推
眼神中仿佛在告訴我千萬唔可以忘記自己現時的身份﹐不是陳行聰而是協會會長。

因為小藍那不知是威脅還是鼓勵的動作﹐我的內心卻開始得到少許的釋懷﹐可以比較冷靜地陳述事件。

「最後無悟完全失控﹐我攞八卦鏡擋﹐點知無悟一下就打暈左我﹐之後嘅事我就唔知。」

「你意思係我地杜神父殺左跟隨自己的修女?之後再殺埋長空﹐最後就再殺埋無悟﹐再將無悟嘅降妖寶杖攞走埋。」

「無悟小師父可能未死呢 ! 」那一個十五六歲的男孩﹐仍然不能夠接受這個事實。

「無為...恐怕嗰具冇頭屍就係無悟住持。」一旁的和尚摸了摸無為的頭﹐神情中亦顯得十分的悲傷。
「瑪門...!」癲狗只是細細聲地說了一句﹐便把腰間裝滿酒的葫蘆一下子摙爆了。

「冷靜啲,癲狗你勁得過長空大師咩?連長空大師都唔係佢對手,以你嘅實力又可以做啲咩。」小藍說出了重點。

「有發現 ! 」在教室內的其中一位身穿保護服的人大叫一聲。

我們全部人都被那一聲所吸引﹐走到身穿保護服的人後方﹐看看到底發現了什麼。

在地上隱約出現了一個圖案﹐身穿保護服的人拿著一支不明液體﹐輕輕一噴本來在地上的一些血跡慢慢變成透明。

那圖案也開始變得清晰﹐是一個五芒星加一個圓形所組成的標誌﹐而在五芒星中間有一隻眼﹐而眼珠是一個時鐘。

「撒旦教 ! 」
live左
聽日仲有
姐係大佬係撒旦
佢依加係「撒旦教」
「雖然同平時所見到的有些少啲唔一樣﹐但應該就係﹐睇黎呢件事冇咁簡單。」教會的神父摸了摸自己的鬍子﹐好像在思考什麼重要的事情。

「咁睇來我都要番去教會睇吓今後嘅對策。」神父一子便轉身離開,也沒有再多說些什麼。

「原來係佢地做!依加我地全力搵瑪門下落,一定要為我兩位師兄報仇,同搵番降妖寶杖番黎。」

「無為...我地走要好好安葬兩位師兄。」癲狗與無為帶著兩位和尚亦一同離開。

在走的時候癲狗在我的耳邊說了一句。

「唔好比我知你同呢件事有咩關係﹐唔係你只有死路一條。」癲狗的眼神之中充斥着滿滿的殺意。

全部人都走了,教室內只剩下我與小藍還有三位身穿保護服的人。
「長空大師、無悟、山度士嘅死係咪都因為神……」小藍瞬間把手指放到我的嘴上,令我沒有辦法繼續說下去。

「小心隔牆有耳,有咩番協會先講。」小藍細細聲地在我耳邊說。.

「天地玄令﹐仙鶴追蹤﹐急急如律令。」小藍在門口瞬間變出一隻仙鶴﹐不一會兒便到了靈異協會。

「砰 ! 」小藍打門關上了﹐仿佛鬆了一口氣﹐直接攤坐在沙發之上。

「小藍點解...」

「我知你想問啲咩﹐你想問點解唔可以係嗰度講﹐點解神器會害死長空大師同無悟。」小藍坐正﹐一臉正經地說。

「頭先的人大多數係一啲外判嘅人﹐唔會知佢地當中有冇撒旦教嘅人﹐就算係平時見開嘅人都可能係﹐撒旦教啲勢力比你想像中啲要大好多好多。所以佢地個個都急急腳咁走﹐只要係牽涉到撒旦教﹐就絕對唔會係現場商量要事。」
「第二就係神器﹐我地冇同任何人講﹐只有你、可可、葉雲、同我四個人知道﹐遲少少我先通知周長老...」在此時﹐會長室外傳來敲門聲。

「叩 ! 叩 ! 」

「邊個度門冇鎖。」小藍大叫一聲﹐門隨之而慢慢被推開。

「呀行...」一把耳熟能詳的聲音傳入我的耳中。

緊隨其後便是一個熟悉的臉龐出現在我的眼前。

「吓 ! 點解你係度 ? 」話都未說完﹐阿泳便一下子衝過來摟著我的肩膀。
「真係估唔到﹐平時咁吊兒郎當嘅你﹐居然係一個道士。你都瞞得我耐啦﹐係咪要同我解釋下呢。」

小藍很快便衝過來分開了我們兩人。

「小姐﹐我地依度唔可以隨隨便便入黎。」小藍一臉的不耐煩﹐一心想趕走阿泳。

「可可去左邊﹐比人亂咁走嘅。」小藍細細聲地自言自語。

「小姐﹐請你出番去。」小藍邊說邊把阿泳向門口推去。

「小藍﹐係我叫佢黎搵行仔嫁。」一位慈祥的老婆婆拿著拐杖﹐從門口慢慢走過黎。

「周婆婆 ~」阿泳立即沖上前摟著周婆婆的手臂。

「佢就係周長老﹐之前同你好熟﹐自己執生。」小藍在我耳邊細細聲地說。

「周長老﹐佢係...?」小藍從未見過阿泳。
「同阿泳一齊叫我周婆婆就得﹐佢係我新收的徒弟。」

「周婆婆你唔係從來唔收徒弟嫁咩 ? 」小藍走到阿泳的身旁。

「你好我係小藍﹐多多指教。」小藍主動伸出手

「你好我係阿泳﹐多多指教。」阿泳亦伸手與他相握。

「你識得我師父 ?點解我好似從來都未聽過師父提起過你? 」

「係呀我地算係青梅竹馬。但好似從來都未聽過呀行提起過你 ? 」兩人同時望向我﹐雖然臉上依然保持著笑容﹐但眼神之中仿佛都在質問我。
我終於明白到什麼是修羅場﹐我也只能笑一笑試圖輕鬆帶過。

「我收徒講求緣份﹐加上阿泳比較特別。」周婆婆向我單一單眼﹐我十分感激周婆婆及時的救援﹐幫我解圍。

「特別嘅地方?」小藍有些好奇﹐單看阿泳又不太感覺到有什麼特別。

「你地有冇睇過西遊記?」大家一至都紛紛點頭表示有。

「而阿泳的狀況同西遊記入面的唐僧有些少相似。」

「係咪我會長生不老﹐定有妖怪會想殺我?」阿泳有些不解﹐同唐僧到底有什麼關聯。

「如果唐僧唔係你地諗嘅咁呢...」
推一下等樓主知道仲有人睇緊
真係仲有人睇
我會靜靜地坐好等睇故
寫得慢寫得少都唔緊要
最緊要你寫得開心
咁樣讀者先會睇得開心
多唔多留言唔重要
最重要係你知道仲有人睇緊
支持你
多謝支持

我會嫁啦慢慢寫

不過有留言會有多d動力
Gchi加速!
每一日都有keep住入嚟
多謝支持

不過星期六日應該都冇文

可以休息下
呢幾日忙到冇時睇,即刻追返
推多野,其實應該多人睇,但少人回覆姐
都有機會

可能好多人草埋一次過睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞