《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
加速推文
又live 唔夠睇
好睇,一口氣睇到live

一直有睇不過無留言
多謝支持
今晚有文
一口氣睇曬

雖然都唔係好多
多謝支持

得閒留下言比我知有人睇緊
好好睇,加油,快D出文喇
今晚都有
「雖然大家都聽過西遊記嘅故事﹐但係其實真實亦唔係你地所聽嘅咁。」周婆婆故作神秘一路在賣關子。

「咁到底係點嫁?」阿泳終於忍不住問了。

「唐僧就只係一個普普通通和尚﹐只係佢有一個特別的地方。」

「你先咪埋眼﹐之後用心去感受下呢個位置。」周婆婆把手放在阿泳的肚上。

「阿泳﹐你有冇感覺到自己的丹田有咩特別。」阿泳沒說什麼﹐只是閉上眼靜心地感受。

我也想知道是什麼﹐但我的體內亦有一些不同的地方。
「我好似見到有三團氣﹐但又好似冇咩特別嘅地方。」

「三團氣 !? 」小藍直接大叫了出來。

周婆婆好像早知道小藍會大叫出聲一樣﹐早早已把門關上。

「三團氣好特別嫁咩?」我輕聲地問了小藍一句。

「有多過一團氣的人少之又之 ...有兩團氣的驅魔人全香港暫時都係得一個﹐你話呢。」小藍給了我一個眼神叫我自己體會。

「你地有冇聽過妖具?。」周婆婆的表現與小藍截然不同。

「妖具係咪瑪門手上果個。」我想起昨天瑪門手中一直拿著一支拐杖。

「行仔﹐你知道瑪門手中的妖具?」本是和善的周婆婆眼神中居然出現了一絲的殺氣。

好耐無推過
好久冇見
一直都有追
多謝支持
屌 睇哂
全部睇曬

多謝支持
「周婆婆琴日瑪門殺左長空大師﹐阿泳同師父當時都係現場﹐同埋呢單野可能同撒旦教有關。」小藍連忙向周婆婆解釋﹐這才令周婆婆的殺氣收回。

「冇諗到居然係瑪門﹐不過關係到撒旦教咁就一切都有可能。」周婆婆有些疑惑﹐但並沒有深究。

「但係九龍分部失竊嘅妖具正正就係瑪門嘅妖具。」周婆婆帶有疑惑的態度﹐看了我一眼。

「我根本唔知....」我搖搖頭表示不解﹐根本完全不知發生了什麼。

「係喎...哈哈~老啦~老啦~行仔應該真係唔關九龍分部嘅妖具失竊事﹐佢根本唔知妖具庫係邊。」周婆婆仿佛發現到一個重點﹐不忘嘲笑一下自己的記憶力。
「周婆婆其實我都未聽過咩係妖具。」沒想到小藍也不知妖具是什麼。

「妖具比較特別﹐行仔可能都未必知道。」周婆婆再沒有深究下去﹐繼續向我們解釋妖具是什麼一回事。

我當然唔知道是什麼一回事﹐妖具也只是在昨日才是第一次聽到。

「每一件妖具都代表左一個妖、魔又或者係...神。」

「雖然妖具有分 神器、魔具、同最普通嘅妖具﹐但除左神器以外﹐我地一般都會統稱妖具。」

「有人強大到可以控制妖具﹐而未夠實力就接觸妖具只會有一個下場。」

「就係...成為妖。」周婆婆一臉正經地說。

我雖然不是太能明白是什麼一回事﹐但經歷過昨晚的事情﹐大約便是杜神父與無悟的分別吧。

「咁其實三團氣有咩特別?」阿泳好像聽得明白﹐但依舊有些不解。

「三團氣即係代表你可以同時使用三件妖具。」周婆婆向阿泳解釋。
摩牙
我需要更多文
聽日先

聽日會早少少出
呀泳會唔會突然勁過小藍
依個要去到後面先知
「唐僧唔係大家係故事入面所睇到嘅咁孱弱。」

「佢係三件妖具的持有人﹐同別係孫悟空、豬悟能、沙悟淨嘅妖具。」

「就係因為佢手中嘅三件妖具﹐所以佢嘅法號叫三藏。」

「佢當年就憑著呢三件妖具﹐一路西行降魔服妖﹐最後取得真經﹐而佢嘅其中一件妖具降妖寶杖﹐就係寶蓮寺鎮寺之寶。」

「所以三團氣亦都代表左你的實力注定係最頂級嘅人。」

「如果係五團氣呢....」我想從周婆婆口中﹐更加了解自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞