《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
過左咁耐先出手

一出手就唔係咁簡單
佛像右手的施無畏印瞬間打下﹐呀行亦以木棍單手檔下一掌。

單單是這一下對掌﹐所帶來的沖擊已令全部鬼魂打得灰飛煙滅。而業鏡所保護的阿泳絲毫沒有受到影響。

「就算係如來本人黎都阻我唔到。」佛像的背後多出了數十隻手﹐接二連三地向呀行打下。

呀行一一躲過﹐把手中的木棍丟出﹐木棍瞬間化作一道閃電﹐直撃長空胸口處。

佛像嘗試用手攔截﹐但只要碰到木棍﹐整隻手臂便會完全粉碎。

只是短短的剎那間﹐整座佛像化為烏有﹐而長空的身體易燃燒殆盡﹐只剩下一粒裂開的舍利子。

「長空...你傷害左一個我唔想佢受傷啲人。」呀行收回地上的木棍便回頭抱起阿泳。
就在此時阿泳心口處的那道符發出了強力的光芒﹐而呀行背包中的天師符亦好像有所感應一樣﹐從背包中飄出。

天師符直接進入了呀行的體內﹐紫色的光芒驅散了呀行體內黑色的色﹐金符便再次把體內血紅色的氣收回。呀行再次陷入昏迷。

「車 ! 瑪門個垃圾﹐少少野都做唔到﹐壞我好事。你地同我捉佢番黎。」一名神秘人在跟兩位手下對話,兩名手下便消失於黑夜之中。

「我係邊度...」我張開眼第一時間便看見了小藍。

「你冇事啦 ! 」小藍一下子攬得實一實﹐我有一些受寵若驚﹐但我居然下意識地摸了摸小藍的頭。

「小藍我冇事。」小藍瞬間意識到一些什麼﹐便快速地把我推開。

「咳咳~冇事就跟我黎﹐發生左好大件事。」小藍一手捉著我便要把我拉走。

「我係咪死左啦。」在旁邊突然傳來一把熟悉的聲音。

「阿泳冇事吖嘛。」我立即跑到阿泳身旁把阿泳扶起﹐完全沒留意到此時小藍的眼神充滿不悅。
HXH 會長招千手觀音
同會長招技差唔多
「我冇事...」阿泳剛剛死裹逃生依然是驚魂未定﹐雙腳仍然不斷顫抖著。

「冇事啦~冇事啦~」我安慰著他。

「可可﹐一陣佢就交比你啦﹐幫佢...」小藍指了一指腦袋﹐表示可可幫阿泳消除記憶。

「明白小藍姐。」

「唔好顧住情情塔塔啦﹐有咩遲啲先再傾啦。」小藍雙手用力要把我硬生生拉走重新走進學校的門口。

「呀行...」阿泳還不是太清醒﹐呀行便被拉走了。

「小姐﹐你依加係咪好攰好攰呢?」可可走到阿泳的面前。
「唔係呀 ! 我朋友...」阿泳看著呀行離開的方向。

「小姐﹐你睇緊我對眼﹐你依加好攰好攰。」阿泳的眼皮愈來愈重﹐雙眼不由自主地慢慢閉上。

「慢住...」一把女人聲從斜坡傳出。

可可愣了一愣來人是一位老婆婆。

「周長老點解你會黎嘅?」可可有些不解﹐周長老已經不問世事好一段時間﹐很少理會協會的事務。

「周婆婆 ? 」阿泳揉了揉眼睛﹐看到了一個熟悉的身影。

「23歲個劫你過左啦﹐依加想唔想跟我學野。」周婆婆走到呀泳的身旁﹐語氣十分溫柔地問呀泳。

「吓!?」呀泳還未理解發生了什麼。
原來呀泳先係女主
小藍先係
另一邊廂﹐小藍拉著我跑上樓梯。

「琴日發生左兩件大事﹐一件係神器現世﹐另一件事就係獵魔公會會長死左...。」小藍神色十分凝重﹐明眼人都知道發生的事件有多嚴重。

「長空大師係現場唔係...」我很努力回想昏迷前的記憶﹐但昏迷之前的沖擊太大令我失去了一些記憶。

「死嘅人就係長空大師。」

「不過我地通知唔到寶蓮寺住持﹐只係搵到佢師弟。佢地依加已經係上面所以要快少少。」小藍的樣子十分嚴肅。

「冇可能嫁,無悟琴日都係度﹐佢唔係寶蓮寺住持咩。唔通...」
「咩話你話琴日無悟都係度 ! ?」小藍異常的緊張﹐用力地捉著我的雙肩。

「係呀...琴日無悟同長空大師一齊出現﹐你地冇見到咩...」

「我地上到走果陣淨係見到你兩個暈左係班房入面。」

「咁睇黎靈異界要變天啦。」小藍捉起我的手再一次加快速度跑上樓梯。

整個操場與昨晚而是截然不同﹐己經沒有任何血跡﹐也沒看到任何的屍體。只見到有數位穿著像法醫的人左收集一些東西。

小藍沒有理會他們﹐仿佛早己習以為常﹐直接住2樓走去。

走到2樓時﹐走廊上再沒有那強烈的血腥味﹐反而有一陣仿似空氣清新劑傳出。

一進教室的門口便有一位身穿保護服的人走近我們。
好吊癮啊
星期一先再有
真係好好睇! 好耐冇試過追故
多謝支持
睇黎要儲埋睇,唔夠喉
咁兩日睇一次
求文
今晚有
呢幾篇都寫得好緊張
長空果度好緊張
「小藍姐、陳會長﹐總共發現164具屍體﹐奇怪嘅係大部份的人都係前日死亡。而琴日死的屍體有10具﹐其中9 具屍體己經確認左身份﹐四位係教會成員﹐五位係我地協會會員﹐只有一具冇頭男屍須要進一步化驗先確認到身份。」身穿保護服的人拿著Ipad向小藍報告情況。

「我諗我知最後一條屍係邊個啦。」小藍淡淡地回道。

「陳行聰!」一個穿著像有乞丐的男人大聲疾呼,隨後把原本咬著的一支竹丟向我,在我的臉旁邊劃過,我的臉上出現了一條淺淺的血痕。

「癲狗你發咩神經!」我還未來得及反應,小藍便已站到我的臉前。

「佢一定知道師兄係點死嫁!今日我要佢比個交代我!」癲狗的語氣十分憤怒,每一句都聲嘶力竭都嗌出來。在他身旁的兩個和尚亦出手攔截。
「係你!點解你唔救我師傅!你唔係靈異協會會長黎嫁咩?點解…點解….」在癲狗一旁還有一個十五六歲的男孩旁哭邊問,手中拿著長空的舍利子。

「冷靜啲先…你地都要比機會我師父講先得㗎。」

「咳咳….」突然有一個長得很似星君鼠的男人無聲無色地出現在我的身後。

「我地教會都好想知道發生左咩事。」這才發現他的身上穿著神父的衣服。

「其實…」我從黑殭出現的時間開始說起,當中的內容都一五一十告訴他們。

愈說便愈是回憶到昨晚的恐懼,我的雙手開始不斷地顫抖。

小藍看到的抖震的雙手﹐便一下子拖實我的手。
拖手仔
全場仆直
除咗瑪門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞