《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
live 咗
多謝支持
星期一就有
女鬼瞪了一眼小藍﹐但完全沒想過回答她的問題。

「小白~」只見白虎的手掌用大了壓下的力度。

女鬼痛苦地大叫了一聲﹐口中吐出一口鮮血。

「講 ~ 入面發生左咩事。」小藍的笑容無疑令人有些心寒。

但女鬼依舊沒理會小藍﹐更把臉轉到一旁。

「敬酒唔飲飲罰酒 ! 」小藍開始有些不耐煩。

就在此時可可已經趕到現場。

「係度做緊啲咩?」可可剛到現場還未了解清楚情況

「剛剛捉到隻女鬼﹐問緊入面咩情況﹐但佢死都唔肯講。」小藍有些無奈。
「不如等我試下。」可可也在女鬼的面前蹲了下來。
「小妹妹...姐姐想知入面咩情況可唔可以話比我知呀。」

「你先係小妹妹﹐得果十五六歲就想扮大人﹐慳啲啦 ! 」女鬼完全不想理會可可。

「哈哈~係喎﹐依加我真係得十五六歲差啲唔記得咗。」可可取笑了一下自己記性。

「不過小妹妹﹐我要令你開口有一百種方法你信唔信 ? 」可可收起了原本的笑容﹐臉上變得毫無表情。

「你想我依加用咩方法黎令你開口好﹐用水令你不斷窒息。唔好 ! 唔好~我諗到啲仲好玩嘅。」可可邊說邊撫摸著女鬼的頭髮。
推推!
我又推
好耐無入黎
咁多d入黎睇
樓豬唔係諗住咁樣就打發我哋下嘛
一陣就有文,等多陣
「你啲頭髮好靚不如幫你剃個光頭。」可可從口袋之中拿出一把匕首。

在女鬼的面前晃了一下﹐然後便一下子插到女鬼的手掌。

「呀 ! 」女鬼的手掌不斷流出鮮血。

「我係唔會出賣主人嫁 ! 」

「好吖 ! 你咪唔好出賣囉﹐反正等你魂飛魄散的時候﹐我亦有方法知道﹐依加我地慢...慢...玩...」可可的臉上慢慢浮現出狐狸的模樣。

小藍看到這已經有點害怕﹐平時溫柔可人的可可居然有這一面。

可可再次把刀一下子插到女鬼的手掌。

「呀~ ! 」女鬼的內心開始有點動搖。
「我講你係咪會放過我。」女鬼邊哭邊說。

「睇下你講嘅野值唔值~」可可舐了一下帶血的刀。

「首先你主人係邊個 ? 」

「唔講得嫁...依樣真係唔講得。」

「咁冇誠意即係想繼續玩啦 ~ !」可可又再次把刀插到女鬼的手掌。

「呀~ ! 我講啦~我講啦~」

「我主人係...」

「掌心雷 ! 」從小藍的背後傳來一把男聲﹐隨後一道雷電從背後飛出﹐直擊女鬼的頭部。

女鬼直接被打到魂飛魄散﹐小藍立即轉過頭來﹐只見一個身穿黑袍的人緩緩地走出來。
文啊推推
聽日仲有
「邊個~!」小藍拿出一張符紙戒備。

「唔洗咁緊張...係我。」那人慢慢地掀開帽子﹐露出原來的面貌。

「茅山 南宗 葉雲 。」

「葉雲你條仆…知唔知自己做左啲咩 ! 」小藍憤上心中﹐雙眼帶有一點殺意。

「你地就係太仁慈,一路都唔肯落死手。我幫左你地﹐唔洗多謝我啦 !」葉雲一臉的自信。

「對付鬼唔好成日諗超度﹐我地又唔係和尚。」

「可可你頭先係咪講真﹐魂飛魄散都仲問到?」小藍沒有理會葉雲﹐直接轉頭十分緊張地問可可。
「緊係假嫁啦﹐我啱啱大下佢嫁咋﹐我見電視劇入面都係咁嚇人。」可可搖搖頭表示沒有辦法。

「葉雲...」小藍渾身的力量集中於雙拳﹐以極快的速度衝向葉雲。

「天靈靈﹐地靈靈﹐四大金剛護我身。」葉雲瞬間拿出一張符紙﹐手中立即掐出一道法訣。金光覆蓋了他的全身﹐擋下了小藍的一擊。

「估唔到你個肥仔到幾快。」小藍緊接著便打出下一拳。

「你都唔差﹐果然係協會最強。」葉雲的嘴角開始滲出一絲鮮血,但也沒忘記用雙手檔下攻擊。

「掌心雷 ! 」小藍靈動地躲過這道雷電﹐雙方又再拉開了一點距離。

「天地玄宗,萬氣本根﹐三界內外,唯道獨尊,體有金光,覆應吾身﹐急急如律令!」一道金光隨符紙的消逝覆蓋小藍的全身。

「天地無極﹐乾坤借法。爆炸符﹐急急如律令!」兩人同一時間丟出爆炸符。

可可見狀立即拿出了一個看似是魯班鎖的東西出來﹐魯班鎖的每一面都由數條橫直木條互相緊扣而成﹐中間有一粒會發光的紅色寶珠。
隻鬼咁冇用既
隻鬼連杜神父都打唔贏
新讀者 支持
多謝支持
樓主加油 我下個月再入黎
咁要記得入番黎喎
可可趕在兩張符紙相遇之前閃身到兩人之間。只見魯班鎖瞬間打張便再次閉上﹐兩張符紙便像消失了一樣﹐沒有發生任何的爆炸。

「唔好打住 ! ! 」正當兩人疑惑之際﹐可可擋了在兩人之間。

「葉雲你點解會過左黎?你唔係應該有其他野做嫁咩?」可可質問葉雲。

「今日取消左﹐咁啱又見到依個。」葉雲從口袋之中拿出了一部手提電話。

手提電話的螢幕上顯示了一條信息「山度士發出了緊急求助﹐有空閒的會員立即到場幫忙 ! ! !」而下方便是這裡的地址。

「原來係一場誤會。」可可鬆了一口氣﹐就在此時可可手中的魯班鎖發生了一些變化。
魯班鎖突然之間膨脹了起來﹐中間的紅色寶珠像是一個氣球不斷脹大﹐木條亦隨之而伸展開來﹐緊緊把紅色寶珠鎖在中間。

「咩事 ? 點解會咁嘅?」小藍問可可。

「咪就係你地兩張符囉﹐睇黎你地啱啱真係想殺死對方。」可可嘆了一口氣。

「面對協會最強又點會唔全力以赴。」魯班鎖很快又再次回復到原來的大小。

「做左正經野先﹐小藍姐帶我去睇下個結界。」

小藍立即帶可可到學校的門口處﹐指了一下那黑色的符紙。

「真係黑色嘅符﹐嗰班「人」終於忍唔住...」可可看著黑符細細聲地說著。

「依個結界有啲複雜﹐比20分鐘時間我。」可可手中的魯班鎖開始轉動。
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞