《我無啦啦做左道士,仲要係最大粒果個》

1001 回覆
53 Like 18 Dislike
文呢
今晚有啦
「即係點?咁複雜嘅﹐老老實實我一句都聽唔明。」我一點也聽不明到底他在說什麼﹐只能問小藍有否聽明白。

「簡單啲講就係﹐佢做左野你地就要比錢﹐唔比佢就放番隻鬼出黎。」小藍特意放大聲線﹐讓眾人都能夠聽到。

「唉!就當我地唔好彩﹐大家夾都係少少姐。當係破財擋災﹐破財擋災。」眾人都一致認同﹐用錢解決問題。

「咁我地就收左呢隻女鬼。」。

「遲啲賬單會加上呢筆費用。」俊仔立即把道袍放到道壇之內﹐而道袍的聲音亦消失了
「三一一轉, 乾坤一開。玄天大帝指令一開, 七色令旗開哂佢。牛鬼蛇神, 是非小人走哂佢。」張天師再一次在法壇上念起咒語。

「小藍你啱啱有冇見到女鬼?」我輕聲問道。

「你睇唔到咁可能係道行未夠。」小藍輕輕彈了一下我的額頭。

「咁即係佢真嘅道士。」我有些驚訝。

「哈哈~不過我可能都未夠﹐因為我都見唔到。」小藍原來只是在開個玩笑。

「鈴~! 鈴~ ! 」突然在天井之中清脆悅耳的鈴鐺聲傳入眾人的耳朵。

「黎啦。」小藍的臉色突然變得十分凝重。

「天靈靈﹐地靈靈﹐太上老君速速顯靈...」張天師亦開始加快了念咒的速度。

天井內突然陰風陣陣﹐緊張感絲毫沒有比黑殭出現時低。
再摩牙摩牙
就快有
「他的眼光...他的眼光...好似好似星星發光﹐ 睇見睇見心慌慌...」突然有一個令人毛骨悚然的音樂響起。

「踏...踏...」腳步聲不斷徘徊於天井之中。

「大膽妖孽敢在本天師的眼前裝神弄鬼﹐速速來到本天師的跟前領死。」張天師手持桃木劍走到法壇之外。

但天井之中除了那不斷徘徊的腳步聲以外﹐便再冇任何動靜。

「大膽妖孽速速現身。」張天師再一次向著空氣大叫一聲。

張天師立刻給了俊仔一個眼神﹐俊仔隨即便拿出了手機。

「哇 ! 二樓。 」其中的一人大叫一聲發現了殭屍。
張天師先是看了一眼殭屍﹐便再次望看俊仔﹐俊仔馬上回了他一個OK的手勢。

「殭屍速速前來受死。」張天師向著殭屍大叫一聲﹐而殭屍亦留意到張天師了﹐慢慢回頭看著地上的張天師。

殭屍輕輕一躍﹐一下子跳到地上。他的動作十分輕盈﹐像是飄下來的一樣﹐從二樓跳下﹐地板上亦絲毫沒有裂痕。

殭屍與電影中所見的中國殭屍有截然不同的感覺﹐沒有身穿清朝官員服飾﹐也沒有總是向前伸直的手臂。

殭屍的皮膚發紫﹐全身僵硬,指甲發黑尖銳,有銳利犬齒﹐唯一相同的地方便是同樣是以跳躍前進。

「本天師今日就替天行道收左你。」只見張天師一個弓步上前﹐桃木劍一下子刺向殭屍心臟。

見殭屍絲毫沒有反應﹐便從兜裏取出符紙。

把符紙直接貼在殭屍的額頭之上﹐之後緊接著一個後空翻﹐跳回法壇之內把糯米灑到滿地都是。
特登隔成個月返嚟再睇 磨牙
隔咁耐
有無諗過係因為你出文真係好慢
利申:無惡意坐定定等你出文
我盡快嫁啦

不過係打唔到咁多
其實真係偏慢,不過有時冇靈感

我又想大約固定每日差唔多

唔會一日太多一日太少
等睇神棍慘死
可能唔係神棍呢

佢咁勇
「本天師在此﹐一定唔會比你係度橫行無忌。」張天師向著殭屍大叫一聲﹐再次手執桃木劍沖向殭屍。

「三七氣流一轉﹐乾坤一開﹐開晒佢。」張天師一刀斬向殭屍﹐緊接其後便再一次貼上一符。

「喂 ! 乖乖地企係度唔好郁﹐再郁冇錢嫁。」張天師在殭屍的耳邊輕聲說了一句。

「天靈靈﹐地靈靈﹐封鬼於五行。 封 ! 」張天師再一次急步走回法壇。

「吼~」一聲震耳欲聾的低吼從殭屍的口中傳出﹐殭屍顯然開始表現出不耐煩。

「俊仔搞咩呀 ! 今次搵啲咩人番黎。」張天師怒目而視。

「我都唔知﹐今次第一次合作。」俊仔一臉無辜﹐完全不知發生緊什麼。

「你最好比個解釋我。」張天師拿好法器再一次沖出。

「叮 ~ !」俊仔的手機收到訊息。
都話係神棍喇
好啦比你發現左佢真係神棍
「我地到左不過出面有個女人﹐話入面發現左爆炸品﹐所以唔比我地入走。今日係咪取消 ? 不過取消我地都會照收70%費用。」-訊息上寫著。

「吓 ? 你地唔係已經有人係度啦咩?」俊仔回覆訊息的另一方。

「冇可能﹐我地根本都入唔到去。」訊息的另一端再次回覆。

「咁...」俊仔看著眼前的殭屍﹐雙手慢慢下垂﹐電話亦隨之而掉落。

而張天師依舊在與殭屍演戲﹐但與平時不一的是要用盡全力才能勉強躲避。

「吓 ! 」張天師看到殭屍皮膚下有些蛔蟲在蠕動﹐便心知不妙。

「喂!你玩完未呀﹐再郁唔好諗住我會比錢。」
「師父 ! 走呀!真野黎嫁。」

張天師手中的桃木劍一下子被殭屍捉實﹐不管張天師用多大的力氣﹐桃木劍依舊紋風不動。

「大獲 ! 」張天師把糯米直接曬到殭屍的身上﹐但殭屍絲毫沒有受到傷害。

「俊仔仲有冇米。」張天師大聲叫聲。

「有 ! 」俊仔從法壇之中拿出一包「金象米」。

張天師一個轉身拿起一把米便再次曬向殭屍。

「你玩我呀 ! 我要糯米呀。」

「你話糯米難消化一早轉曬啦。」對於俊仔所說的一切,張天師一面的難以置信。
應該下一秒神棍就gg
出黎搵食點會冇一兩招防身
「今次比你害死﹐我學過下法﹐老師父話過黑狗血對殭屍有奇效。」張天師拿起法壇的另一把桃木劍﹐一下子浸到法壇下的一罐紅色的液體。

「依度我頂住先﹐你去疏散人群快。」

「等陣...」俊仔話還未說完﹐張天師便一躍而起。

「果啲唔係黑狗血黎嫁 ! 只係普通紅色顏料。 」但張天師已經走到殭屍的臉前﹐一劍斬下顯然沒有效果。

「我唔係叫你搵黑狗血嫁咩?」張天師一個翻身再次跟殭屍拉開距離。

「係香港根本搵唔到黑狗血﹐新鮮嘅仲會比人告虐狗。」俊仔一邊疏散人群一邊回應張天師。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞