Call Uber遇到仆街司機,我係死都唔會cancel張單

978 回覆
3032 Like 42 Dislike
現實係係個客投訴既情況下9成都係個客贏司機咪慢慢玩
等都唔係問題 我有時會專登早少少call 都知有機會要等
有次同你一樣 見到6分鐘又6分鐘 都覺得奇撚怪 係咁見佢行錯路 都唔緊要 咁咪教佢行囉 一教完佢 佢一野cancel張單 又要再call過車 仆佢個街等撚咗20分鐘真係屌咗岀聲 有無咁撚難行
試過零晨2,3點係九龍地鐵站下面call uber
佢係對面線德寶果頭。

佢話掉頭太遠叫我cut單
Call 開XL 未試過

重個個好有禮貌
好開心見到大家咁熱烈討論。連登支持我既人係多數,HK01 d comments 我都有睇,話我先係個閪客(當然我亦都知道留得某d言嘅都係低能既)

Anyway, 每個人都有唔同既立場同意見,有人覺得雙贏唔好咩,要等咁耐個客就自己cancel 張單啦,呢樣戈樣,我自問如果我當時有cash,我都可能會打個快的。

佢一開始同我講喺荔枝角,我仲以為佢係指佢喺荔枝角黎緊,叫我慢慢等唔好cancel 張單,呢個我blame 個司機,因為我9知道佢個心係諗叫我call另一架車。直到10分鐘之後佢先講到出口叫我搵另一架車。

有人話個5分鐘內乘客cancel,唔使俾錢,所以應該個客cancel,但係其實5分鐘對我來講個cost都好大,派張咁遠嘅單即係代表我附近冇車啦,會唔會我再撳又係冇車啊,我撳掣撳得慢啲,又charge 我錢。我又會怕個司機接咗單之後,我cancel張單,佢又覺得我嘥鳩佢時間.

一大段廢話,都唔知自己講咩呀,總之,我諗咗一大輪個立場都係每個人要為自己嘅選擇而負責。

總之邊個想cancel就邊個負責cancel同負個責任啦。
嗡乜春呀柒頭 屌你老母死支那狗番鄉下含撚啦
原來香港 Uber Taxi 服務差劣, 我以後都不會選擇 Uber Taxi
而家uber狂搵agent氹DC9裝uber,質素參差都好正常
我點解要幫你cancel呀
司機cancel 扣司機分就係唔想揀客
我應承幫你cancel係助長緊你哋揀客
如果係自動派單, 咁就係UBER自己白痴
迫是旦一家硬食, 呢個問題肯定日日都發生無數次
其實司機同乘客都有可以簡單傾掂佢既
但講到尾,如果自動派單既, 最大問題就一定係UBER!
如果唔好意思都冇句嘅,通常會直接投訴
可以waive的
食得鹹魚抵得渴,出得黎做Uber 司機接單就應該好好對客。你公司對你唔好亂咁派單係你嘅事,亂接單又揀客都係你嘅問題。唔想接都可以拒絕唔接張單,㩒個cancel 就得。

司機咁怕唔知去邊嘅message 個客問句囉,試過答完嫌遠唔去,個司機講聲唔好意思就自行cancel ,又有禮貌又快手,個system 好快又派另一架俾我。

亦試過趕時間call flash ,黎架的士要10分鐘,佢又冇出聲,咁見到過緊黎就冇cancel 等下佢。黎到上車,車到半路同我講佢㩒錯制完成左行程,一係落車,一係起錶。我笑笑講聲唔緊要就立即落車,等架車走左就搵Uber 投訴個司機,再叫Uber 派過架車俾我。

搭耐左,個分又高,已經冇乜愈過啲亂黎嘅司機。仆街嘅司機唔值得可憐,見一個投訴一個

利申,經常call 車,平均分4.92嘅高分乘客
Uber應該整條rule: 如果個客cancel而個司機又同意,咁就唔洗罰錢,如果個司機唔同意先要罰錢
點解uber要焗你接單
唔接就唔多單你做?
就係因為唔俾司機自己揀客呀嘛

你一句玩死我地大家盞搭翻的士
咁就代表你大條道理揀客做?

老實講uber系統係外國除左幫補下收入
仲有就係補充交通工具既不足
而唔係好似係香港呢啲地方俾人主要用黎搵食

但係有啲uber司機又唔願放低身價俾人覺得自己係DC9同行
又要搶的士條米路
成日話uber好過的士點點點
到頭來仲衰撚過DC9
然後仲想大人地玩殘左UBER要搭翻的士?
sorry,呢個世界有汰弱留強
uber仲有班好既司機
到啲垃圾走哂既時候uber又會如日中天翻。
我好好彩搭親司機都幾好人屎
最後Uber有冇覆你點處理
打的
唔罰錢佢賺咩?你見咁多人屌個派單system都唔改就知本身就係咁settle
正確
call的係的士佬自己揀
一定係近 岩胃口先會襟
太多垃圾司機
實有好單,實有差單架啦,唔係做之前唔知
做得呢份工,連自己行為都唔專重
講衰d 呢d人去到邊都撈唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞