Call Uber遇到仆街司機,我係死都唔會cancel張單

978 回覆
3032 Like 42 Dislike
Uber的士咪一樣係狗
Ub9 vs DC9
有次坐105蚊的士
落車我俾200
我同師傅道歉因為我無大餅要麻煩佢找錢俾我
佢收我一百

師傅多謝你
黃色經濟圈自己人都要R折呢啲咪香港人劣根性囉
要屌客應該做紅van先啱佢
又一隻Uber狗 抵你地死 身邊d朋友依家全部都唔call Uber 太撚垃圾 call八五折的士狗仲無禁煩
on9
我都遇過
又係三更半夜
我都係死都唔cancel
跟住佢話我唔cancel就唔會搭到車
我即刻叫身邊朋友幫我call車
然後hold住佢
佢唔cancel佢都唔使旨意接下一張單
試過,可以
跟住只係送返$20俾我
Call Uber 唔係方便自己 咁call 黎做咩
5 分鐘之內CANCEL 唔收錢㗎

我成日CANCEL 想CHOK 靚車
呢個咪就係問題所在,原意係用多餘時間幫補下,又提供到服務俾人
但人地當你係搵食,俾面色你睇仲要屌你,咁就破壞左個角色平衡,你話邊個岩邊個唔岩
同意如果真心全職搵食係應該渣的士,咁你就係服務人,人地串你都要焗住受
如果佢接左張單最後係車上互DIU收場
我只係講返個實情出嚟,冇當人on9
你唔信都可以拎自己車試下,你試完之後一定好佩服D人點解可以全職渣Uber
因為我拎自己車試過,做左我諗大概50次,其實係好少,但已經知道係蝕緊錢
我當初係抱住做實驗既精神去做,全部都係工餘非繁忙時間,車資冇加成情況下真係為人民服務
我以為uber司機可以揀單嚟接,接咗又要你取消,個司機咁仆街嘅
其實所謂共享經濟只係一個marketing 口號,根本冇呢樣野
由頭到尾都係利用司機去幫個平台搵錢,其實唔係Uber冇得做,Uber絕對有得做,只係司機冇得做,俾個平台袋晒,仲要分配order 權利係佢度而又極度唔透明
但你架車多咪數又賣唔出,只能夠繼續做,渣乾架車既剩餘價值,就好似吸毒咁,久唔久仲見到人話不如出架新車做Uber 真係諗都唔好諗
你想遊下車河有人幫補下你油錢,你又可以R下水吹,就冇問題,但唔好諗住賺到錢
或者外國興俾tips 車資又高可以真係搵到食,香港好難
真係揸過先體驗到
我而家本住心態係當cover當日揸車洗費算
想賺錢?算吧啦 尤其油費加到咁癲
用晒D圖去投訴, 保證佢趺得仲快
支持樓主,唔好放過呢啲仆街
司機自己唔想接單 司機自己cancel
合情合理
乜撚野老虎呀
支持和你的+1!!之前用過幾次
全部司機都好nice好聲好氣,有兩個仲會一齊傾偈
黃的喺最早疫情嗰排,有個司機仲比咗啲口罩同酒精搓手液我好好人
Ching 講左個重點

Uber 係垃圾公司
個system自動派單嘅咩
司機唔係睇到定位去揀接唔接單嘅咩
都唔知咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞