(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區114 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
星期五做完gym 到依家都有啲痛 係咪要停下先

真新手 肌肉量過少
唔係痛到手都拎唔起就可以continue
拍條片留意吓膝頭會唔會推前推後,會就唔好落咁低,詳情睇呢條片
https://www.instagram.com/p/CJqcF2iAc0d/?utm_medium=copy_link
試下
1. hold係頂耐啲
2. 加條阻力帶係大腿
3. 踩入啲 靠大脾貼多少少

同埋試下single leg glute bridge睇下單邊glute係咪唔夠active 變咗由ham主導咗hip extension個動作
係頂峰個陣 小腿應該同地下垂直 同埋唔好落到最底放鬆晒 落到岩岩好仲feel到glute tension就停
垃圾學校得 Db smith machine 同 cable 如果想做 deadlift 是唔是剩係得 Db deadlift
Smith可以落到幾低 如果可以落到最底就做到rdl
如果唔係身體唔係有d特別問題
跟tom merrick d shoulder stretching follow along
再去sunguts學下點用按摩球放鬆肌肉 同維持平時既posture
練埋中背d肌肉
日子有功個人好快拉番直

有錢可以睇下物理治療
會教你點做
我買左條pioneer pal
ship 緊等入倉(bns)
我都係想買呢條
但如果運費要幾百既不如買SBD
21%bf 邊洗cut 到咁少碳
想問下想係blender bottle official website 買水樽,個流程係點🙇🏽‍♂️🙇🏽‍♂️
想問下做bicep curl個陣 手肘有啪聲 係咩事?
見到易事個肚腩仔就想考牌去做教練
食幾多比較好?
銅鑼灣租場費都成2舊
唔好意思真係唔知價咁fitness centre本身既教練呢?
當你一日正係食1600kcal ,食55g fat(495 kcal),130g protein(520 kcal),你都仲可以食146g carbs (585kcal),如果你tdee高,可以再食得多啲
計下數mars都幾貴
60包要六百三
我買開on每日飲4spoon
姐係如果我買mars每日要開4包黎沖 ,每個月要用千2買粉
呢個就係點解myprotein 咁難飲到咁多人買買
爆唔爆瘡真係每個人嘅體質問題,反正我兩個都飲過,未試過爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞