(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區114 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
我都操得好過佢
PUMP咪就係漲既感覺 好似壓住左咁
理論上就個零鐘後會無左呢種感覺
人地問心無愧
可唔可以詳細少少形容下,點為止壓住咗
睇到pump但冇feel 所以收尾會加夾胸做12下
有呀 唔咁做個膊會痛
以前成日係旺角physical 見到佢,bulking果排仲撚巨
戴belt係prevent injury
建議搵人教/拍片上網搵下人地點做 再自己摸索下
咁樣講落去 下世都未有結論
文狗養左好多打手
無計
csa啲人當佢神咁拜
想搭單問個問題
我每次都有sense要夾住scapula 但係一unrack嗰下
我人唔係高大 手又短 變左要伸直隻手去unrack 搞到scapula又鬆左
要支bar落返嚟心口做第一下先重新夾過

咁其實我係咪應該用個rack嘅下一格 因為嗰格係矮啲 但係難用少少
unrack 你當少少似pullover咁 拉支bar出黎
姐係落心口果下就unrack左?
可能我講得唔係幾好 unrack嗰一下鬆左scapula
要等做第一下 支bar落嚟心口 先夾得返 之後就keep住夾到尾
所以應該係unrack嘅問題
好似係真係呢個問題 因為我平時係托高支bar 等佢高過個勾 先拎出嚟
我過兩日試下用你個方法先!唔該巴打!
岩岩開始唔好快上快落
慢慢黎 習慣左鎖背肩先
其實好難文字上講
你鎖到再推 個胸先中
唔關手短
我都覺得一時時 有時係feel到個胸有用力 但有時又淨係用手力推咁
同埋Arch係咪都會幫到鎖住scapula同沉肩?
見啲人好誇張 條腰都彎曬
果種係powerlifting既推法
純粹想縮短距離
真 好多人逼到行唔到
https://www.instagram.com/p/CQJBh9JnE9u/?utm_medium=copy_link
呢個係咪真係啱 咁只要我砌夠一星期20set 就算我一星期去2次 例如今日係去做upper 我做夠20 set都得?定會有其他因素影響
Anthony Poon?
利申: 早一兩年 夜晚係go24見過佢同clara搞d physio野
唔知有冇偷食定咩 但個陣文唔係到
chole Mo呀
冇錯嘅 但係upper係好多個肌群 呢到講緊係胸20 set 背20set 膊20 set....咁樣落去
唔係upper 20 set就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞