(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區114 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
拍片睇返最清楚
個人認為三大一律睇alan thrall/calgary barbell/sbd taiwan
呢d不知名ig你都唔知信唔信佢好
無論rdl/dl都好 都唔會離咁開
買個腳架啦
增肌仲斷食
我都行緊168斷食 瞓覺8個鐘冇食野
Ching sick ball
試下玩super set, drop set, 加reps
覺得好輕鬆咪加重量
drop set, super set
唔夠玩嘅,super set完再drop個super set

Size m 全新 有興趣加tg https://t.me/wsterp
8個鐘食夠tdee都無話唔得
我都最近整親膊 巴打你點治療
最好就唔好斷食,隔三四個鐘頭食一餐就最好,等身體可以一直處於合成狀態,可以睇吓呢兩條片
https://youtu.be/beHlD8Q-9mA
瘦撚新手同fd操背 成日都feel唔到個斜方肌有郁到 挾唔到背 咁可以點練到背 我fd話我肌肉太少 就算挾到都唔太feel到
好多巴打都推介
不過我好少睇 所以唔敢講
Squat university 同west side 嘅theory有啲唔同

Squat uni認為movement 唔啱form幾重都係晒氣; west side 就覺得squat 200kg 炒form 勁過 160kg 靚form
我唔係超級大傷 不過都抖左2星期
自己去左屈臣氏買左野自己卒幾野其實唔知有冇用
你點整親先
食唔夠 寧願你唔好操
想請教巴打
本身我一個禮拜三日gym push pull leg咁
Pull day Deadlift
leg day squat

而我最近開始有踢波 一星期踢一次左右
已經盡量將踢波果日分開
但下半身glute quad hamstring都keep住攰
雖然會keep住酸痛
但係我熱夠身操,做gym方面唔算太影響表現,反而踢波會有啲影響

而我最近deadlift squat都加緊重
有啲擔心長時間咁會好易受傷

我諗過
1. 將deadlift放去leg day,令下身集中一日
2. 將deadlift轉其他動作,減低下身負荷

請問有無巴打有差唔多經驗可以分享下
我自己參考Jeff nipxxx個ppl
Leg day 1 會有squat同deadlift
Squat會做重 低reps Deadlift會做輕啲 8-10下
你可以試吓 再唔係將deadlift轉做RDL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞