(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區114 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
唔知教成點 不過贏個圍內比賽就咁鳩屎
Pro card 都冇 真係那來嘅自信
認同
Jay Cutler都係bro split
有恆心去做點都會有啲效果
識用唔怕買
唔洗一定要買好貴果d
基本上條腰帶有基本硬度對一般人來講已經夠用
你當順便操埋core啦
我驚整親,我健康操算,老西都帶
點解會去到三餅都冇買腰帶嘅諗法
我印象中好少見人squat 到三餅都係beltless
唔係話冇腰帶squat 唔到
而係多數到達呢個水平之前
就已經會有買belt 嘅知識同諗法
執下自己個form先
冇乜理由74KG 去到50就卡關
落去之前做好準備先squat唔好求期是旦上bar就落
謝清
但其實唔係搵partner
但有咩方法可以推重d
想問1星期做3次二頭
每次只做2個動作4組10rm
咁做會唔會變左junk volume? 係咪最後擺返集中2日做會好D?
Db press 其實都幾食隻手個stability
好難一時三刻進步到好多
試下progressive overload
每個禮拜加1-2 rep咁
每次推都諗過加但都得半下就上唔到
應唔應該加d Double set drop set
因為stronglift 5x5個program通常由20kg squat開始 (當新手啱啱開始做)
每次就係做5 set x 5 reps嘅squat 再加另外兩個compound
所以冇話留唔留力 總之就係特定重量下squat到5x5 做到就加2.5kg 一直加上去
連續3次都fail就減10%重量再開始 (deload做recovery)

以我自己黎講 我諗我自己進步得快個期 係由upper lower轉去stronglift個期
因為stronglift個program volume唔高 一星期三日 每次都係三個動作每個5set 一日就係得15set
相比起用stronglift program之前用upper lower 每日train 20-25組 每星期train 4日 每星期總set數少差唔多一半 但力量升得好快 (60kg 4下 > 85kg 4下)
食同訓我自己冇變過 都係訓到自然醒同maintain住重量咁食

所以我覺得新手食夠protein 同埋focus係幾個compound 唔洗太多組數(即係咩1星期20組muscle growth最多個啲) 俾多啲時間肌肉recover就會上得好快
去到中階先要多啲volume同分開做cutting/bulking
我卡咗喺30kg 6reps好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞