(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區114 新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
佢收學生咩?
cutting去到第9wk 由78.6kg去到75.5kg
而家又卡關 唔知點算好
半大佬
但我身型好撚廢
淘寶兒
但你推胸有冇feel?我係推到力竭都冇feel個d人
冇咁嘅基因真係唔好學佢咁squat
想問係要幾重先用?係咪要過左body weight先用?驚勁輕都用比人笑 (主要係squat用)
👋🏻👋🏻2餅開始squat到4餅都有用腰帶同squat鞋

不過最近drop翻落3餅就冇再著squat鞋同用腰帶

其實主要係懶得拎
有對比有傷害
sportsart玩壞人247不願面對
我覺得leg day嘅squat同leg press放前面比較好
leg extension放後面用黎drop set chur爆

ppl可以分兩個版本P1P1L1同P2P2L2
P1 focus chest, P2 focus triceps/ shoulders
L1 focus quad, L2 focus hamstring 如此類推
咁樣可以一個cycle内玩多啲類型動作

btw冇小腿
如果拉deadlift
其實同着concverse無分別

當然專業級佢係唔夠抓地,一般人來講真係夠做

squat就另計,因為同ankle mobility有關
當然你平時着平底都squat到就無問題啦
但clara真係好正
仆街仔唔珍惜
split真係好個人
無一本通書讀到老
有啊
記得之前文狗同csa啲護航隊即刻衝出嚟話clara偷食在先
講緊tyler?
clara一定無錯
可愛即是正義
我覺得你core/下背頂得順既話其實都未洗上住
可能人地學mountain dog咁練
activation> explosive> pump> stretch
試過又真係幾爽
唔記得跟返次序 我係深蹲先 然後leg extension + 啞鈴深蹲做super set 都好少做leg press 都冇乜力 後腿冇練開 加返個rdl?

目前都有考慮緊Push 2 focus落膊 我膊好弱
更正返先我166 bw 69kg bf under 20%
我小腿肌肉天生粗呀 成舊腫起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞