[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
256 裝 app 都"吻"

未必既
副機或者用途唔太pro既人256GB真係夠用
我完全無裝多餘野,佔最多位都只係Adobe CC幾隻主app
GarageBand同sample嗰d一裝OS之後即del
mini我唔知,Air我隻插WAVLINK+WD SN750做到2500MB/s
btw,會唔會你用既enclosure只係type-C (USB 3.x gen x)而唔係Thunderbolt?
M1有known bugs,淨USB既SSD要有某條件先可以拎到盡速,如果唔係會fall back去10Gbps
我部機裝得xcode vscode
可能會裝下adobe
256都應該夠做
想問下升左做beta 仲買唔買到Applecare?
pd咪有
winlinux又得 有14日試用
可以搬去External Run
係Ram 要預鬆啲
好彩當初爬文見到坦克巴你咁講即刻覺得袋底抵屌 之後幾個月前入咗 而家覺得乜都夠晒皮
我就都係本身想買袋底
但我係由intel一直死等爛等
等到m1終於出,直頭出pro512+16+ac算
事源我一用就會用最少四年
個人覺得已經屌打intel已經贏左
追新真係唔岩我果範
所以16+256
攞錢升級lan 好過
未有心水住
lan? ram?
Both
一年product cycle有咩問題?而家係M1效能唔夠?有明顯缺陷?定你FF太多?
都係覺得新CPU, miniLED同新殼會扮高級貨放喺新MBP度明顯地同MBA劃分界線

一兩年後先下放去MBA再吹奏到新MBA有幾吸引,Apple有幾皇恩浩蕩,有幾照顧入門用家感受
長用打算直上16gb ram
想問下
部新imac上個月訂,話12/6-21/6送到,但依家都未顯示出貨,係咪正常?
屌 MacBook 幾時有
屌 Air 用C to DP 出唔到 HDR Pro 先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞