[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
橋就我諗 電腦就你用
好貴同想買吊繩款
未, M1 imac 果塊trackpad 黎
apple hotline 先搞笑
話~我地一般用trackpad 都唔會用到咁落架WO
所以真心唔係追效能既話,新iMac幾抵買
以Apple既作風redesign個殼一定至少玩3-4年以上
同埋本身Mac更新時間表唔同iPhone Apple Watch固定每年9月,分分鐘今次出完24入門iMac之後,一年幾之後先會放新U入去,個樣9成唔轉
暫時睇M1 個效能都有排玩
想係amazon買hub
有咩牌子推介?
暫時心水係:viva 8-in-1
一定要有lan port用來remote打ps4
佢應該至少可以答到你非紅圈部份係咪問題 -- 亦係你本身條問題
無答到囉屌
買咗部mac book air m1
老人家要重新學習
好慘比人串到
認真答, 顯示卡同電子零件個市場shortage到咁, 我壞電腦之後選擇左用Console+m1 devices 而唔係砌過部新
至於等唔等m1x/m2既問題, 呢度啲巴打都討論左無數次, 特別係你連自己既需求budget 都唔講, 好難幫你喎師兄
哦我衣家先發現;
我本身有隻Magic Trackpad 2不過用左一陣就俾左同事用
頭先拎番黎試,發覺可以製造到你幅圖個情況
個範圍無咁誇張,不過的確左右同頂三條邊係可以好貼好貼都仲touch到
而最底大概要入去半隻手指位先開始會touch (大概5-7mm,手指中心計的話)
係呀係呀
原來係正常
我真係完全無試過放隻手指去到咁邊,所以唔發覺佢有deadzone
可能因為我老屎忽以前慣撚左trackpad area細到35mm菲林咁細都照用
https://www.ifixit.com/Teardown/iMac+M1+24-Inch+Teardown/142850

M1 iMac 袋底teardown大發現
7核雙port版得一隻風扇 vs 8核版應該雙風扇
學上邊巴打話齋 呢家M1唔洗買咁勁
我都係諗住(16 + 256)算
遲下再升級
唔怪得Luke Miani見到個performance差咁遠

緊要野所以要紅色大字
袋底iMac係連風扇都閹的話,長遠效能同壽命可能同高配差唔少
衣家揀款既人睇路,揀左等ship的話RIP

即係咁?
部imac 用左8年無lala燒左
自己拆開佢
拎返個硬碟ok唔ok?
個表應該啱晒
可以預計未出既中高階AS Macs都兩把扇或以上
一把同兩把仲有噪音分別,兩把可以一齊低速行,推氣量多過一把高速行,咁狂chur嗰時一定會靜d
拎唔係問題,係拆出黎之後點access嗰度要有隻HDD dock/enclosure之類,同埋讀碟部Mac個macOS最好唔同你iMac個OS爭太遠
https://twitter.com/marcan42/status/1396374313591140357?s=21
佢地話所謂SSD狂抄個問題11.4 fix撚左喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞