[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
依家Apple store有機
送貨會唔會local 送
幾乎肯定唔會
就算local送,你覺得有咩分別? 想快d收到?
係啊
求巴打們答案
你BTO的話一定係廠出
標配的話咁新款應該唔會local倉擺貨住
如果你係用edu價響AOS買標配,唯有等
其實都控制唔到,無咩好諗
Apple由廠出貨到送去你門口既時間已經算幾快,desktop黎講
個Hub 本身入面有Chips都要用電
用得KB mouse都唔插埋火牛係咩玩法? on-set擺位做野?
M1 MBA/MBP係唔得
DisplayLink係propriety,講「唔得」係無錯因為DisplayLink原則上係一個hack,總會有apps / 情況係用唔到呢條路
「問題係M1冇乜問題,咁等M2 黎做乜,唔明啲人諗乜」
M1定位其實好明確係過渡型號,暫時只擺去入門機種所以一部份功能有限制
如果個用家本身用開Intel Mac佢揀機個定位已經係高於入門機種,咁將來會出既M1以上機種好大可能會更啱佢用
其實係咪真係咁難明,響上面呢個前題下去決定究竟應唔應該投資去升級一部M1機當然係因人而異無絕對,有人應該等,有人唔應該等,就係咁
你做乜柒? 唔好將我無講過既野塞入我把口
你係點樣由我講嗰幾個回覆得出「APPLE出垃圾產品」個結論?
我係盡量客觀地指出環繞住M1去出既Macs,基本上係入門級別產品
雖然佢響好多方面係超額完成,姐係你其實可以升一升部M1去16GB或者大SSD就已經夠應付pro-workflow;不過,響大家都知佢遲早會出pro機而又應該唔會用M1個前題下,我只係不斷提醒想投資入去既人要知清楚呢點之後去做決定
「咁你出呢個POST有乜用?」
Mac用家討論,就係我地兩人做緊既野
可以唱好,可以唱衰,你鍾意
想做下伸手黨
原本想砌部window電腦 但顯示卡被人炒到貴哂 買張顯示卡既價都已經等於 mac mini m1 16gb ram 512gb
想問下師兄 你地而家呢個時候會唔會決定去買mac mini
定遲下遲m2
其實 M1 都好明顯 target 入門市場,只係佢作為入門都鬥贏唔少 intel 中高階 CPU 所以大家先覺得佢可以當係 Pro-grade 咁用。我覺得對大部份人,買 M1 改 16GB RAM 已經可以處理得到兼可以來緊幾年唔怕要"被迫換機";但對於真正 pro users, M1 亦有明顯短板,咁的情況下就買部袋底用住先,等 M1x/M2 先比錢 BTO 到配合 workflow 而真正 replace existing pro device 係更好的選擇
我都本身想買Mac Mini不過諗住忍到WWDC先

而家SH緊部12.9 ipad pro

等多2個星期啦

而家砌機真心唔抵
都係
諗緊m1呢個價都算低
M2/m1x 個價錢一定會比m1高
同埋想知apple有冇產品推出半年多少少就換新一代
急唔急要用機?唔急就等下

遠古The new iPad算唔算?

好似半年多少少就比iPad 4 replace左
當年PPC轉Intel,頭水MacBook / MBP / iMac用CoreDuo
好短時間之內第二水開始用Core2Duo,第一水食晒塵,幾年後亦比較快開始唔支援
MBP同iMac算fair,相隔一年左右,但係黑白MacBook只係半年因為佢比較遲上Intel

雖然明知會出M1X/M2, 但唔覺M1會好似末代intel咁秒變電子垃圾
好似前幾年咁每年出既intel Mac都一定勁過前一年架啦,咁又會唔會笑前一年係苦主先
依個價絕對對得住佢個效能表現啦
講真遲下出真pro M1X/M2 價錢一定貴一截,到時實有人嫌貴 乜乜柒柒
咁不如早買早享受,我自己都訂咗16GB ram iMac,反正出到M1X/M2效能我都用唔盡,M1升16GB ram都可以應付「少少」pro tasks
第一批CoreDuo 32bit CPU
同第二批 用32bit EFI 的 Core 2 Duo , Xeon 的機玩到10.7 Lion , 之後就收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞