[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
iMac 買唔買Applecare 好
本身都成皮野 比多千零蚊啦
M2再換16gb
我呢啲超輕度8gb 夠用既
有兩個風扇散熱
真係有咁誇
咁256GB夠唔夠用
利申屋企有NAS用來擺大file
夠 我都係用nas
剪片緊係啦
我都比較緊macbook air (16+256) 同mac mini(16+256)
各自有咩優缺點
你要具體d講吓咩情況先會「好似兩部機咁」(因為so far好少workflow會出現咁狀況)
另一個考慮我地由day1都講,就係M1作為AS首炮過渡性質,再加上Apple只擺去入門機種,長遠計係唔應該投資太多入去一部M1機
出街 vs 唔出街
效能最差 vs 最好 (M1嚟計)

留意番mini本身唔包keyboard同trackpad
咁即係你無用另一部8GB M1去比較?
如果純以used RAM去佢指標,係俾唔出如果你有少d RAM究竟會慢幾多個結論
macOS用RAM係比較aggressive,因為佢運作原則係unused memory is wasted memory
上個post我提過,就算16GB Mac機都唔會見到free RAM,我經驗係要響唔用VRAM(有dGPU)既Mac要有20GB先開始見Free
但係咁完全唔代表你去做野嗰時,部機無20GB就會唔夠快,成件事有好多其他因素包括paging efficiency,隻app用cache用成點,SSD速度等等
本身既做法法係macbook pro一直留係屋企駁mon用
出街用ipad pro
如果用上面拆開買既方法就會mac mini屋企用,出街用macbook air
不過其實我都好少出街帶電腦,已經唔係學生時代個陣一定要帶電腦上堂

mac mini有一個優點屌打macbook air就係usb插口夠多有成四個
macbook air得兩個,仲要有一個係要插電用
效能最差 vs 最好 (M1嚟計)
Macbook air既m1係唔夠mini既m1勁,但就係唔知差幾多
上面有巴打話imovie剪片已經有分別。。。。

keyboard同trackpad就問題不大,本身自己有一套比我macbook pro駁mon用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞