[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
現實係上下網 用下IM 睇下片 間唔中文書既多
知道自己需求就好
本身用開Window10,前排買咗macbook air,用1個2 bays 嘅 外置硬件盒黎將2個系統連結。做過功課話格式化做ExFAT就可以2邊系統都讀到D資料,所以就將新買番黎嘅toshiba 8GB MG06ACA800E格式代做ExFAT。

我用一個XPower嘅HU5L 5in1 HUB連住部macbook 同個外置硬件盒(入面有2個HDD,1個新toshiba 8GB ExFAT,1個舊toshiba 3GB NTFS,依家macbook顯示到2個HDD,不過8GB果個佢話"未裝載",反而無諗住用黎過資料嘅舊toshiba 3GB NTFS可以開到一D相、音樂同mp4,有D files係見唔到有野

我喺finder嘅右上角禁裝載,佢話(com.apple.DiskManagement.disenter錯誤49223。)
我睇到個方法係要喺macOS上重新將硬盤格式化為ExFAT,請問係唔係一定要噤做?
依家可以點做先可以用macbook裝載返個新toshiba 8GB ExFAT HDD?

THX巴絲!
Exfat 好似喺機械式HDD 上面水土不服

係就 NTFS/HFS+ 之間二揀一,其中一邊一係課金買App 去RW 對家FS,一係就開SMB Server 個功能 Share
呢啲輕度用家其中好多
佢地可能好少用電腦但又未可以完全放棄電腦先買
咁呢班人真係袋底就得
有無人解答到
係咪正常, 廢事去比藍精靈笑
請問各位macbook 用緊咩野牌子既hub , 我剛剛買左隻8 in 1 verbatim , 太大個,好一般
呢款如果新mac變咗左右各一type c就碌柒
佢做特價九成都係清舊貨會轉款
用緊caldigi TS3.
返到屋企,插條線就用得
Same
MacBook Air同iPad pro都用佢
差唔到2k, 好貴
但考慮到佢有咁多port同個整體質素
我覺得算值
你齋計上唔上到最新OS 既話, 一堆2013 年即8年既機上到
https://support.apple.com/en-hk/HT211238

如果係計secuirty update 衹會更耐
打去apple support hotline
打左啦,都幾廢
叫我拎去門市比精靈睇睇
所以先睇下有無巴打用開trackpad,
下邊1cm 位置係咪不嬲都無感應
其實部電腦係你用吖定係我用㗎
點會
好明顯係排線有一部份斷左或者起碼trackpad塊board有線有事
過左保養未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞