[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
ram 到用時方恨少
pt student 依3樣都無即係無得用
學費invoice & 上堂TimeTable 應該有掛
學費年幾兩年前交晒要搵返出黎
如果最後唔得只係幫我cancel 返order?
16GB 真係基本
256GB唔夠都仲叫做可以用外置頂住
等咗幾星期都冇M1air 翻新機,
得M1 Pro機有翻新
俾我就唔會買返新,點知隻ssd 上手用成點…
你間院校點都有online portal掛 咁咪cap個人資料個頁,你可以blur哂其他野,有你個名 programme name同院校名就得啦
我都係咁做
再唔係就問註冊組個邊叫佢出學費證明

我收到上面封email係我影學生證之後,佢要我一日內交證明,如果唔係佢真係有權cancel order
建議搵齊文件先好order,始終依家用教育價冇以前咁鬆
想問有沒有人用過iMac 畫3D , SketchUp blender 果d ,係唔係都好順 同rend得同Windows 機差不多 (差不多spec)

用左好多年Windows 機 想轉下

謝謝
宜家用學生價係一定要交咁多documents?
依個唔敢講死 要等多啲巴打用教育價買feedback
但可以講既係一兩年前幫人買iPad都只係影學生證就得,到我自己上個月訂Mac就要學生證+ 最新學期註冊詳情 / 新學期繳費憑證 /在學證明 等
可以預計今年再搞BTS一定會係咁嚴
所以唔使BTO既話,去其他有做學生價既大舖買仲快到手
不過老老豆豆我唔覺得Apple會用人力物力單單check
但係咁安排係可以減低濫用,同埋每單都留額外個人資料紀錄日後佢要攞黎sell野/出賣你都容易d
預計過左WWDC呢個論調就會開始消失
MBP14"存在的話,MBA/MBP13"加16GB會變雞肋
我都係跟你買袋底

8gb 其實整體冇問題
但如果文書 長期開四個MS
再用Safari先會出彩虹波
咁當然啦 咁慳咗成千幾蚊 如果真係同一時間開好多個ms先16gb
最新Big Sur更新改/fix左swap太多嗰個「問題」
我自己用袋底唔太覺有咩分別,亦無好似其他人日日去check SSD wear
的確係開好多tab尤其播片,同埋行chur apps嗰時個memory pressure係窄,不過呢樣野唔理你用咩平台咩OS都係咁計
我絕對唔會形容16GB起跳做必需,自己個別用途要知清楚workflow係咪需要RAM一向係最準確,M1與否
4個MS 加 Safari就出波咁廢
之後會上programming既堂但無laptop,諗住等back to school買部MBA
知唔知香港邊度仲有賣CalDigit TS3 Plus?
apple store竟然無哂
我早兩星期 好似得返2 隻, 1 隻 沙田 1 隻 apm
仆出沙田買埋, 想要灰色都冇
short answer:
留響Windows,唔好諗咁多
Linux lightweight 咁多,用Linux 畫3D同rend 野會唔會順啲?
選擇題
EXTERNAL MONITOR 頭痛中.....
話時話似乎係MBA 個芒同keyboard 合埋時太貼近所以成日痴咗啲塵去個芒
係咪我錯覺定其實有冇計令MBA 個芒冇咁快積咁多塵?
唔知道會唔會再返貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞