[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
你有無裝3rd party extensions? 有的話disable晒再試
有個thunderbolt controller起碼加一兩千
你心目中係想用咩價位? 而且闊mon本身已經收窄你可以有既選擇
比較聰明既玩法係預一隻TB3/4 dock,咁你隻mon可以插DP唔一定需要TB/type-C
我用緊隻caldigit 嗰隻dock
係想闊mon 得嚟可以出到4k 畫面呀
之前試過有隻闊mon 得usbc 買咗返嚟佢話有4k
但點知駁mac 變粒粒mon
砂紙呢d有專做呢d野既channel
mkbhd呢d收藏撚點可能做
唉屌 買咗兩隻橙色防撞Hard disk
打直resolution夠2160先可以叫1:1做出4k畫面
咁你要搵5k2k嗰隻panel既mon囉
全部都成皮野
如果買嚟做長時間data storage係咪揀返WD穩陣啲?
堅係長期而又想安全,唔理你咩牌子都應該有多一隻做backup
或者2-bay行RAID1,之後都仲係要backup

唔理會backup strategy的話,就咁問我單一一隻外置HDD邊隻最「穩陣」,近年應該係WD既10-12TB以上因為佢用WD Red / HGST ultrastar helium白牌碟

多謝解答

我宜家係用開2.5”唔需要用火牛嗰啲portable external hard disk做backup咋
2.5"同安全拉唔上關係
零件細件d精密d更少tolerance
而且佢係portable性質你會拎出拎入,撞多幾吓唔會知道有咩事
雖然衣家HDD已經設計到可以承受好多G衝力,不過隻碟轉緊嗰時未必係咁計
我自己都有用2.5"做backup drive,不過佢唔係孤本只係額外,或者係唔太重要既data
2.5"幫到backup安全係只有兩點: 1)佢唔需要插電用,唔易有因為電源出現既問題;2) 可以拎走唔長插,你可以放佢去安全既offsite地方,甚至夾萬/保險箱
我係諗住用呢種上機會輕便啲咋
我都係拎2.5做backup
就係幾前日部iMac無啦啦hang機自動reboot 之後隻2.5就死左
真係唔知因為隻2.5死左先搞到部Mac hang機
定Mac hang機搞死隻2.5
咁用多幾隻2.5"
HDD講真咁撚平,你地自己衡量嗰一千幾百重要,定你data重要

用垃圾載體但係分開兩隻以上copy既data,係遠遠地比用一隻所謂好安全既載體而唔backup copy
塔單想問下,safari search engine 有冇得加extension 轉其他選擇?
以前可以,不過聽講舊年開始新版macOS block左custom search engine extension
我自己唔怕用Google所以無研究過衣家個狀態係點
依家好驚佢出m1c mac mini時唔畀upgrade 10gbe
其實插唔插電嘅有咩分別?

Btw 垃圾載體嗰句最尾係咪少咗幾隻字?
我睇唔明
黎緊好似出新macbookpro?
我部2013late mbpr想換好耐
但仲好身壯力健 執相/剪1080p片冇問題
插電個火牛有事,或者突然斷電源都有機會炒死碟
2.5"因為係bus powered,佢一樣係要拎電但係火數低d,同埋係由你部Mac度拎電又多幾重(DC)保障
MacBook的話亦唔會因為斷電源而停止供電

係sor,嗰句打少左野,講簡單d:
兩隻垃圾2.5"兩個copy,係比起一隻靚料RAID一個copy安全好多,如比類推
所以有d人唔怕用好好多隻2.5"的話佢地會整好個copy周圍擺,不過成件事個logistics有d原始 (相比例如牽涉cloud或者NAS既方法)
我都係一樣機,等緊出新mbp 16
但我部野粒電同speaker都死左,要長插電+藍牙speaker用
我都死左speaker 但用airpods都係咁用
估唔到可以用咁多年
desktop都換左兩次
多謝你
咁我買多兩隻5TB嘅WD做backup嘅backup啦
晒氣,我同個朋友講咗好耐,佢都係唔信,死都要買8GB +256GB,又驚swap問題又唔想俾多。
我部係2012
除了長插電同喇叭爛聲真係無投訴
等出新就換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞