[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
統一desktop用一隻MagSafe頭,laptop又用一隻扁MagSafe頭,之後再響隻牛度加少少port,個ecosystem approach的確係似Apple會做既野
不過個人覺得mini一向內置牛係一個賣點,好多SFF chassis都唔會咁做而結局慳唔到位,或者令到cable management / rack management更亂

呢幅render雖然已經有幾成真確度同埋無咩犯駁位,不過唔似係mini未來方向
我都有隻Airport Extreme 係用緊哩個樣
如果mini用番imac隻magsafe頭 一定要拖一舊external ac adaptor 咁做嘅話又可以偷到多啲位 成件事幾理想 好似imac 出之前都無人估到佢轉左dc in
依家買macbook pro會唔會好on9
係咁等佢出新機唔知等到幾時
我諗緊如果到時真係出新MacBook Pro M1X
話唔定到時iMac 24”都會多左個選項係加錢upgrade 粒U做M1X
apple真係咁做
應該有唔少買咗imac 既人屌哂老母
又冇得咁計嘅
無時無刻都會有更勁嘅嘢出
而且M1都擺到明係Apple Silicon最差嗰粒
有要求嘅人本來就唔應該all-in
Mac mini個10 Giga Ethernet 大家早排先屌哂鬼
團購 USB HUB CX1 gen2 650$/個
M1 macbook pro 淨係開住safari同line,13分鐘用5%電正唔正常?

我開埋docker & phpstorm & chrome,10分鐘會用6%電

想請問大家係唔係啲電都倒水咁,定係我舊野壞左? 我睇個system report佢話battery capacity仲係100%
我隻Air普通workload大概十分鐘跌1%電
你可以用activity monitor睇有咩apps/task特別用得多電(energy impact)
係咪應該等埋wwdc 先買袋底 air
等啦 都唔差得個十幾日
我未見過唔撚用電既電腦
Apple呢啲升級向來都係要加錢, 並唔係免費畀你. M1X一定唔會賣返呢個價, M1機亦唔會因為有M1X要減價, 要真正減價係要等M2出來.
入門級機款啱用就買, 畀得起錢又有要求就到有進階機高階機出皆因新機唔係賣入門個價, 而買咗入門機既個零售價係一蚊都無跌過. 如需要更高階既都可將手上部機放二手.
向來最大衝擊都係短時間內出一部同一售價但整體升級既產品例如M2 iMac,.
係咪Battery Health個battery capacity ?
新機所以仲係100%
9估
我見有m1 pro翻新機買, 係咪一直都有?
都有咗一段時間
但冇乜人要

如果用得著條touch bar都係一個好選擇
有冇26/5 - 2/6既朋友仔先出貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞