[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我用女朋友部M1 Air嚟睇片覺得自己部13“ 2020 4 Port啲電真係倒水
但我平時做嘢駁2個moon,而家M1 Macbook做唔到
早幾日諗過不如出新高配Macbook換咗佢,但我諗都要補幾多錢下
如無意外WWDC出架喇
等機撚會成最後贏家
預咗要補5k左右
仲要外國撚
高配/16"係同M1系列比先會貴
同番Intel lineup比較應該會同一個bracket
所以都係睇你用途,如果用唔晒高配效能先會出現不如慳d衣家買M1個考慮
其實我淨係要狂開一堆pdf同tabs嚟做paper所以先要16GB Ram,8GB真係唔掂
同埋要用兩隻mon
我有諗過不如賣咗佢打散做Mac mini同Air
乜依家iMac係made in Thailand?
冬蔭公味iMac
你一定要1+2個mon?
如果係咁你分開兩部mini+Air係可以分開做到既,不過咁又唔係同一個system同一個UI
方便啲咁解

點解會想換係因為部Intel Macbook 唔叉電合埋都可以無咗20-30%同埋唔叉住用應該4個鐘玩完
諗諗吓我做嘢嘅時候都係多數有叉電位,可能慳返唔換機,唔洗送咁多錢俾Apple
新imac終於出左貨 但見到sf個page 由上海市寄出
咁起碼等14"/16"出爐,仲要白老鼠幫你試足半年先開始睇囉,無咩好煩
成條片除咗fan個段之外都好廢
mon size 顏色都係冇野屌就搵黎屌
同埋全世界都知依部24係用嚟取代21.5,佢就搵27 甚至iMac pro黎比,不如搵Mac pro加pro display xdr 比,實屌打M1 24架
我覺得呢個channel啲片有好多都係為拍而拍
同係ifanboy,我寧願睇Luke Miani
起碼真係俾到insight,Max Tech成日吹奏完件產品隔幾日就會出一條片打倒自己
咁快出貨?我訂要下個月尾喎
我已經遲左一個鐘買
另外想問下新imac個mon行幾多hz?
守得雲開見月明
認同 screen size 真係太夾硬來,仲要佢係「專業人士」點好似冇諗過 24" 細過 27"咁

顏色要講有其他野可以講,例如個下巴啲色好膠/唔夾之類,但冇理由以一種自己冇睇過實物就話比人陰左的方式來罵

但係比較 speaker 同 webcam 果 part 都冇罵錯嘅,始終 Apple 唔係講 M1 iMac 比 21.5" iMac 進步左幾多,而又真係話 "best ever in a Mac"
厄view姐,don't make stupid ppl famous.
佢又唔算呃view既,只係每條片個立場/立論都係獨立,個channel從來都無統一可以隨時轉
然後過一牌又long term review
張thumbnail又寫 I was wrong
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞