[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
iMac個case會易少少justify因為成個設計係新
假設你接受甚至鍾意個彩色玩法同白框下巴嗰d野,佢比起MBA/MBP/mini個分別就係唔會好短時間內被取代
M1 MBA或者都有一個優勢因為佢fanless,同Intel Air比已經唔同,可以銜接12"rMB個用途,雖然係預左下個更新會改設計但係佢有獨特存在,所以吹奏袋底係有理由仲要平
MBP同mini相對雞肋,就咁將Intel版改chip既明顯過渡品
講開,最近我想將部Woodcrest MacPro1,1裝10.11,改完裝完先知連塊跟機GPU都唔夠做因為OpenGL上唔到3,連macOS report既VRAM都唔啱數量
轉做Win10機或者做Pfsense router又係難,都係放棄
行番10.7甚至Snow Leopard Server其實部野係好穩定,但係唔敢俾佢上網淨係可以in-house用

結論: Apple野初代可以長用係極罕見
我都有部1,1
玩左幾代OS 就收左皮
同期重有部Mini 同 MacBook 都去到Lion 止步

近排部MBP2016 死死地,買左m1 Air 16 / 1TB用住先,打算等到ARM v9 的 CPU 先買返部好d 的Desktop / MacBook Pro 做主力
點解係$7100?
M1機有個可取之處係效能由之前Intel版大幅提升,有唔少人覺得就算短命,都可以offset番未來蝕卓因為早買早享受
而Air又fanless,袋底8GB又吹到夠晒用(雖然唔係,不過M1既RAM的確襟用既Intel Mac)
用折/refurb去買袋底係講緊六字頭買到次世代macOS體驗,可以睇餸食飯,呢點係由舊年day1一出現貨睇實測我地即刻作出結論,到今日都無變
反而越遲入M1坑,尤其係Pro同mini而且加RAM加SSD的話,成件事個可取程度係會減唔少
MacBook Pro m1 8gb用左半年有多
暫時除左有時會彈出舊野提我話爆RAM之外
用得都仲係好爽 最好係舊電用好耐
而提我爆Ram果個位暫時對我無大影響
最多都係睇緊Netflix個網頁彈出 好少apps彈出

而加諗緊想入部主機
屋企部腦最近壞左
諗緊入Mini 定係 iMac
但同時而加無野可以打到機
所以又諗緊會唔會砌部新機就算
但好似買部PS5仲好
另外 剪片用FCP同DaVinci好順
但用Prem仲係好慢
我2017 10.5 pro換新11好爽
我用緊袋底air, 明既
m1 air 用davinci都好順 如果條片過長可能會overheat 如果只10分鐘左右完全冇問題
嗰個爆RAM warning廢的,我有64GB有成40GB空置,Safari都可以彈出黎嘈,完全無用
A10 iPad上M1
用咗3日
除咗啲要每日登入嘅game之外其他app都冇reload過好黐線
我今次買埋magic keyboard,覺得如果iPadOS可以再似返啲電腦os就更加好
一直對 Apple Silicon Mac 好有興趣,本來想等 MacBook Pro 14 / 16 或者 Desktop 再考慮轉。

我用 FCPX 剪 A7sIII 片,同玩 Xcode 做下 iOS development,用 2016 13 剪 A7sIII 4K 10bit 50p 慢到好似 Power Point 咁,忍到 output 做 ProRes , HEVC 10bit 用 Quick Time 都係播唔到,最後擺係iPad mini 睇

買部 Air 可以試下software 同 Thunderbolt device 會唔會有鑊氣先,預左第一代機短命種
唔買 MacBook Pro 係想等 ARM v9, mini LED XDR 同 32GB+ ram, 唔買 Mac mini 就因為無 4k mon
係 係礙眼左d
但個價錢同使用感受完全彌補左依點
用咗一排M1,間中有時唔穩定,load 好Q耐唔知load乜又quit唔到要夾硬撳掣熄機
太耐無用過Magic Trackpad
想問下最底條邊係咪無反應的?
因為我見左右兩邊同頂頂條邊都有反應
係下邊最邊無反應
我尋日第一次發現原來部舊 iPad pro 係會有過熱 warning 彈出黎然後乜都唔俾你做

有無巴打試下個touch area 係咁紅色框框
最底係無反應
總覺得M1所有機種,包括iPad都會變一代神機
效能keep到水準之餘,仲未來好小機會被淘汰
個情況就好似當年iPad Air2一樣
其實Mac不嬲都應該support 好多年
如果計成個兩年transition 之後再推算既話,我估會support 多至少三年,即係M1應該前後可以玩5年
2021年啦 8GB仲夠用既真係非常輕度既用家
如果岀m1x 14"mbp唔知趕唔趕得切7月尾前收機(想去uk前買)
依家部m1 13”mbp打爆1tb 16gb ram都好似差咁d咁,要剪片執相,預用10年8年想打盡d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞