[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
晨早講咗啦冇人信姐
咁如果我如上面咁一次買曬mac mini (m1 16+256) + mba (m1 8+256)
是否大傻仔
留返d budget等下次update買機?
今次買盡佢 mba (m1 16+256)?
個人覺得你響度cherry pick緊d test results去支持你買左16GB個決定
就算以Max呢條片綜合去睇,佢都指出大部份人係可以用8GB就夠因為佢workflow唔會見到有分別
咁換句話說你要知道自己個workflow真係用得著個分別,先會得到「好似兩部機咁」個現象
同時間買兩部一樣嘅嘢係咩玩法
如果有拎出街嘅需求
不如一部Air買勁啲
出街用得
屋企插mon都得
咁起碼人地有成個youtube channel條條片做實測去證明好少情況會係咁
我只係想幫你打吓底,費事到時有人番黎搵你話俾多千五蚊原來無分別
第一次用MacBook
一用usb c hub 用鍵盤同無線mouse
就去電去得勁快

想請教各位 係唔係正常?
話說邊個會在意部desktop 重量
係,我都想丟咗部陳年Desktop換 Notebook,
係間屋坐到邊用到邊
真係for用筆嘅人,pro會順啲
Intel pro都得,不過m1 pro 11吋勁咗仲冇加價好似好抵屌
尋日係門市見到 部 12.9 M1 pro 4條灰邊 係正常?
M1 MBA/MBP 駁唔到雙mom 對一部分人嚟講都好大問題
Mac mini 就ok
2018 10.5 Pro仲好夠用;
寫Notes,碌上網,睇片
我部2017 12.9 都覺得 仲好勁
都係, 但係有mba 黎講 搵唔到理由換
仲要4 條灰邊 買唔落手
apple 擔起支旗帶頭幾好,apps會追係後面
見到lightroom 就要16gb ram
成件事個矛盾位係如果chur Lightroom再加另外其他pro apps既人,本身買Intel Mac嗰時都會16GB起跳
咁去買M1嗰時原本根本無野好講都係照16GB開始,不過因為舊年一出M1嗰時成村人鳩吹咩野8GB AS = 16GB Intel先俾人咁既錯覺
總之兩個極端講法都係唔準確,但係叫人唔好投資太多入M1就一定無錯
又問
廢就廢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞