[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

想問知唔知係ARM cpu 出唔到dual 定係apple 無放兩個output 出去dual mon
不過WWDC出野就差唔多100%
入面包括MBP衣家可以講係7-80%
係M1唔夠PCI lanes
估計高效既Apple Silicon或者次代低效唔會再有呢個限制
係啊
我都知
不過好驚又早買左
但係就算無員工內幕通街都知差唔多出硬
所以除左袋底Air同iMac之外,其他M1機都應該等WWDC完左再睇定買唔買
同imac本身差幾多?
大家部機通常裝咩防毒
有條引戰狗入咗嚟
你第一日用蘋果

垃圾PC先至要裝嘅啫

利申:我部iMac冇防毒11年
冇新袋底
有裝老翻,要防
一般睇戲上網
係咪用ipad pro 已好夠?
我見ipad pro 配埋個鍵盤,已經好似macbook 咁既樣
pc都唔駛裝
一裝好撚快變壞機
就係猶豫緊mini,袋底air定係imac
睇完出面班人嘈緊laptop好定desktop好
依家更迷惘 都係等埋wwdc先決定
intel散熱成本太高
搞到勁厚勁吵
每WATT性能係M1勁好多
就係囉完全認同你....點解部部都m1叫人點簡
加上我就係你地口中既重度用家,所以benchmark高低其實唔係主要購買因素,而且部部都m1分別都唔太大 反正都一定上16GB
主要原因係生活完全離唔開電腦,
做野又好,上連登ig都一定要用電腦,ipadiphone只係就黎訓或者上左床先用,否則都係坐係位做野唔出廳
所以我會考慮既點可能同大家唔同
例如大家會話買imac不如買mba駁大mon
我睇法就會變左係mba要開lid禁開機再關lid
imac/mini按一個制就可以坐定定等做野
不過imac價錢可以買到一部mini+袋底mba
但出面又嘈緊用laptop唔符合人體工學用壞條腰
個心十五十六姐應該無人好似我咁on9
反而想請教你地點睇mba fanless
自己睇不同評價都好極端
因為未試過用fanless電腦 唔知影響有幾大
用過fanless intel mba就知咩事
但睇甜野會唔會中malware?
我記得剩係12” macbook先出過冇風扇
定係我記錯?
Air果部熱管冇駛落風扇=冇
我記得剩係12” macbook先出過冇風扇
定係我記錯?
Air果部熱管冇駁落風扇=冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞