[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
我一向覺得上年尾部MacBook 個m1 chip 係夾硬整出嚟頂住檔先。因為apple promise 咗上年尾會出apple silicon 嘅機。

你睇到上年部機身外殼嗰啲乜都冇改過,基本上係塊apple silicon主機板, 再安裝返落原本部intel 機身到
我都想下一代apple silicon 用armv9, 但v9今年四月先發佈。apple 唔知趕唔趕得切設計

最想m1x / m2 係用armv9 + ddr5 ram. 不過睇來機會渺茫

如果唔好彩分分鐘要等多一代
ISA無咁快catchup到,chip design係好多年前已經要完成收爐,先會去到今日可以量產呢個地步
我估全條Mac lineup會各自用同一「代」既Apple Silicon起碼一次,之後會根據TDP同AS響熱效vs功效進步兩方之間平均而決定日後更新代目
例: 你見到臨尾Mac用Intel U都只係一部份有上10nm
當年PPC 轉Intel 都係用舊殼玩1-2 代
新ISA 最快都要大約兩年先有實物出
當年ARMv8 Apple 都係咁上下時間出到粒A7
起碼預A17 嗰代先會有ARMv9
本身用緊windows枱機 開始有d疾
黎緊想換返部枱機 諗緊用mac mini好定繼續用windows機好
本身冇咩點打機 平時多數都係睇片同炒股多 冇咩打機
各位巴打有冇咩意見
唔ipad?睇你唔多用
平時用開兩moon ipad太細塊了
呢個世代唔打機既話好似用mac好,我覺得用macbook可能仲好?
https://forums.macrumors.com/threads/next-generation-16-inch-macbook-pro-seemingly-filed-in-regulatory-database-ahead-of-wwdc.2299069/
Next-Generation 16-Inch & 14-inch MacBook Pro Seemingly Filed in Regulatory Database Ahead of WWDC

touchbar 不知幾好用
睇av可以 飛黎睇唔會彈廣告
用咩系統都一樣乎合到您個要求, mac mini就細細部易擺位,
最重要您自己有無咩程式係windows用緊而mac無既

我都諗住windows轉Mac,
但好多資料都放左喺NTFS harddisk度, 一轉就麻煩
同埋我有時都打機, 唔係heavy gamer,
但都會打下sims 同 age of empire, 好似宜家M1無boot camp
攪到我未敢轉會住
M底家族
等m3
唔等喇
想買M1 mbp 但藍精靈話好似好快會出新機
精靈收到嘅料即係大家收到嘅料
冇話特別準
駛佢講?

不過M1 都用唔盡,早買早享受
online shop買MacBook air 用左一星期發現有死點
係咪都可以打上去換貨
其實LG 24吋隻UltraFine 賣5.5k呢個價show出嚟嘅對比度真係冇對手

成日想揾隻靚panel有埋HDMI
如果駁到PS5就Perfect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞