[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
所以咪實驗吓究竟有無分別
我打算下個post出之前會擺個google doc俾大家一齊edit
不過近排唔得閒懶搞
應該又係俾「學生」玩爛哂嘅結果
有macbook pro 2016, ipad pro 2020, 1部廢PC
諗緊好唔好放咗部Macbook pro換部imac定係等下wwdc有冇m1x macbook pro
係囉 學生證已經有齊名 school name 有效日期都唔夠做
我諗佢係驚有人會改學生證資料
但其實佢講個三個例子一樣可以係假
真係越嚟越麻煩, 我諗全世界係得香港區先咁多手續
6月畢業但張證有效期會去到8月尾
你係scan咗學生證比佢都仲同你講要比學生證明佢?
我影相
唔知關唔關事
不過都聽過自從門市冇得用學生價之後 想用優惠價就要過五關斬六將
唔會 有機會有人要讀summer sem
同埋official 畢業日子應該係每年7月(in case 冇defer 冇summer sem)
所以其實係香港人玩爛人哋個policy
我12月買mba都係scan完學生證比佢就ok
可能依家嚴咗
以前會有集團搵一班完全符合條件嘅真學生
拉大隊入門市掃貨
唔知係咪咁樣玩爛法
有時都忍唔住笑
成日有班傻仔扮學生同借學生身份
上年就cut鳩你唔比你係門市買
今次又要多啲證明
唔知下年又改到點

14日退貨都神早cut左
呢班貪小便宜嘅人真係功德無量
學生價平好多咩?
MacBook Air都平成$800
即係九折
如果加ram/ssd都平過原價
呢個價全新未開封放上網+500放大把人接.
Cut退機policy又係香港獨家
真係一粒老鼠屎攪和晒成烹粥

隨時下次改埋條款一年先買得一部Mac同iPad
而家個policy係MacBook/Mac mini/其他desktop Mac每樣每年一部,iPad一年兩部
中小學要搵miss阿sir簽名證明
大學就搵prof寫信
其實iPad 真係可以一年一部
Mac就難搞啲 始終laptop 同desktop可以並存一齊用
想問下如果mbp m1想岀4k 60hz display係咪可以就咁買條tunderbolt 3線直插mon就得?
見大多數type c hub hdmi port都係support 4k 30hz
你個mon有USB-C頭就得
好唔該哂
iPad 都可以並存
iPad Pro 12.9 屋企用
iPad Mini 出街用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞