[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
終於出16
Add fund 落 Apple ID 有10% 優惠,可以用嚟買fcp?
高配或成最大贏家
我記得依到之前好似有巴打真係買袋底升ram升Ethernet
Thanks
大家有冇用開external ssd
最近屎忽痕去睇 好似話而家最快嘅都係Samsung t7

再快嘅話要自己買個盒再擺ssd

一齊share下
本身千鳩幾蚊買多粒GPU核同埋個唔會用既type-C port / 網線插話托
點知成個散熱都唔同結構
個teardown望清楚d,高配唔止多把風扇,佢仲裝左幾支heatpipe唔係淨靠heatsink
當然具體運作上個分別要兩部機擺埋一齊實測,不過物理就係物理係死錯人
但係同個143W火牛一樣,亦有可能高配呢個安排係為未來勁d既AS出爐先行設計,所以今水兩隻都係用M1未必有太大分別
其中一個scenario係下次更新底配繼續用M1減價,高配用M1X/M2加價,諸如此類
我做咗下功課,NTFS要其他軟件先可以喺macOS度讀寫,HFS+ 就只for macOS

我要2邊都可以讀同寫,但又唔想用其他軟件/搞setting

我google到下面個方法,喺macOS度format咗隻HDD先,睇落好似最方便
請問依個方法嘅ExFAT會唔會都係水土不服?
macOS format既ExFAT可以保證byte order / fs filename rules嗰d撚野兩面obey晒,你應該咁做
ExFAT有ExFAT本身一set響Windows用既問題,響macOS度用都一樣有,而佢當然唔支援一大堆macOS針對fs有既功能尤其係journaling
而NTFS嗰面照計咩都唔搞係可以read-only,到你要write先要用3rd party utility
另一個潛在問題係你用一隻enclosure做JBOD而又經一隻雜雜地嘜既hub,成件事一聽就覺得好似好多points of failure,因為似乎你打算經常兩面機抆抆插插
短期咁樣用係可以,不過長遠計你係應該決定呢個enclosure長插Windows定係macOS,到時就re-format俾嗰個OS用,另一面要access就學上面講開SMB share,姐係插碟嗰面好似做NAS咁,呢個安排對I/O同data integrity有保障少少
我早排買咗隻T5
我其實唔係用嚟剪片,所以慢啲都無所謂
同埋samsung個apps,如果用big sur要自己上佢個網裝佢個software
最快一定係自己砌NVMe SSD + TB enclosure
現成最快應該係OWC Envoy
Samsung嗰堆只係type-C 3.x
T7 行均腦場都冇貨,得T7 Touch
有貨嘅又貴2舊,最後買咗隻WD

嘩屌佢老味,iPad Pro個miniLED睇高反差畫面係化到咁撚樣
響MBP度都係咁的話我寧願唔要
ExFat 係佢本身設計問題會搞到你HDD 炒粉

NTFS 其實有方法可以喺macOS 上面做到免安裝其他嘢,不過要Edit 下啲系統檔而啟用佢Native嘅Write 功能,不過唔係官方方法,詳情可以自己Google 下

如果你啲File 唔係咩緊要嘢咪即管用Exfat 試下自己運氣可以捱到幾耐,同薜丁格嘅貓一樣,唔試過唔知咩結果
好似有一隻Native Support TB3 好似係X5 定X7
不過用TB Enclosure 寧活啲,可以換另一隻SSD,反正最貴都係TB 個Controller
應該係佢啲LED 太光搞到隔離LCD Panel 遮唔住,變咗漏光Everywhere
嘩~真係咁樣真係好唔掂
老老豆豆唔係黑心,佢打算JBOD一隻2bay enclosure再經雞hub仲要dual system去用... 佢的確係需要自己行過呢條路,出番黎就可以做個升左exp既好漢
https://www.youtube.com/watch?v=Y_wwmtxSkcw
Max去test就搵唔到咁誇張
local dimming分咁多區都會咁
冇留意到佢係2 Bay enclosure

咁唯有祝佢好運,希望佢啲資料有做多幾份Backup唔係孤本

我自己啲相機SD 卡用Exfat 都係每次過完相就Format 一次,但求佢個FAT 生生性性,唔好無啦啦死table
好似睇嘢散光咁
講真我都睇唔到咁誇張
Mac用邊隻bt好
windows用慣qb但係裝唔到
呀屌 原來依度硬件台黎 sor
咁即係用咩格式好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞