[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
好懷舊
係幾號?香港時間6月8號凌晨?
7號 25:00
8號 01:00
文書機工作用機
Ram我都打算16gb
想問下個跑分係stand for咩?實際使用上會係咩情況下見到分別?
冇事
不如掛機播片仲好
有imac24, 冇咁多位擺多部...
我100$收
唔通M1真係咁短命
safari 睇YouTube 好煩
上一頁係會reload 條片,唔識上一頁
有無解決方法?
已諗定標題
「等機撚或成最後嬴家」
OR
「M1升16GB升SSD苦主紀念碑報名區」
我近排頂唔鳩順Google係咁改YouTube同埋Adblock問題,死死地氣去番用Chrome + uBlock origin
終於有機會做贏家
如果有16" 希望有能力打爆ram同 512 ssd
美國公布梗係以美國時間為準啦
見到實物先啦吹水又當真
想問Mac嘅File Tag 功能用口用到喺 NAS 上面
呃click rate, 過幾日又傳吓M1無X版本, 直接跳到M2, M2X已進入試產階段採用十幾廿核用於高階Pro機.
M2同M1X傳由年頭傳到年中, 落空又可以傳到年尾, 呢啲標題一睇就知老作, 班大佬唔出新機細佬要食飯唯有間唔中作吓故仔.
下次傳 MacBook SE
又可以呃多幾年
用個腦諗吓都知啦蘋果更新周期有乜可能短過九個月

仲要呢粒野係新款唔係舊嘅過渡

而家係等緊牙膏廠再咇啲出嚟先至會出第二代
新Imac得返type c頭
有無咩好既2.5” type c頭外置hd做backup?
唔好講到咁絕,無人知道Apple Silicon個roadmap係點,因為佢唔可以好似Intel開咁多條line,要應付MBP / 甚至iMac / Mac Pro個TDP的話好明顯係要用同M1好大差別既approach
一日佢未公布,都未知佢會用完全唔同製程,定係iPad Pro A#X系加core個玩法
而M1作為首發過渡物,唔可以用更新周期去簡單睇
我估來緊 WWDC 出的高階 SoC 都有可能係 M2X,based on ArmV9 來加強 graphics (SVE2) 同支援多核心數,唔叫 M1X 因為同 M1 唔同架構、唔叫 M2 因為定位唔同

而年尾會有另一粒低階啲的 SoC 先會叫 M2,即係傳聞 4+4 CPU + 9/10 GPU cores 果粒,咁就唔影響 Apple 大概每年一個新 generation of chips, 因為 M1X/M2X 同 M1/M2 係 2條line

而於話好似 A12X -> A12Z 咁,我覺得唔會發生,因為依家 Apple 已經 7/8 GPU 一齊賣,就算取消 7核版只賣 8核版都唔會改咗名做 "M1s" 之類
如果佢新U graphic 果part 再提升既話,
Apple 應該唔會行support egpu 呢條路?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞