[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
除非你真係好熟linux (或者有人做support) 同你用既software都有linux, 否則用3D 一定係用windows.
初頭我睇個email都以為要交齊, 但其實只係其中一種:(我用staff)

如果你目前是學生,或正代表學生提交申請,你必須提供以下其中一種文件的掃描副本 (總檔案大小不超過 20MB):
現有學生證的正面
最新的取錄通知書

如果你是教育機構的教職員,你必須提供以下其中一種文件的掃描副本 (總檔案大小不超過 20MB):

現有職員證的正面 (並不接受教師證書)
聘用信
唔該哂巴打
8gb 真係..
但對得住$7000呢個價錢啦

唔係成日用嘅其實都OK嘅

日日對住電腦就16啦

點會考慮寄隻十年機齡電腦
本身未壞都可以因為運送撞壞,你仲要只係想用黎做display
用開mac畫3d, 最常用blender
個人建議就係唔好轉mac
windows可以用既軟件太多了
thanks 你講得岩
睇埋下星期wwdc有冇新野公報,
冇就屌到mba算
咁你可以買了
近年WWDC 都係得出新Software

M1 我覺得起碼玩到12月先,可能仲要捱到出年,話晒iMac 啱啱先出

WWDC 應該會吹佢M1 出咗半年多啲已經一街都有Native Support ARM 嘅App 之類

利申 鳩噏
係,就算真係有新product,都要再等兩三個月先有得賣
起碼得個知字
YouTube個網係咪有d 問題?
我用Safari 上一頁係會去返同一段片既開頭
想問下M1 MBA 7核GPU同8核GPU果部分別大唔大?
多1核GPU同多左ssd,賣貴$2000,想了解下實際用落既話分別係邊度
唔該晒
ungoogle chrome update 完 部袋底唔俾行
睇你用嚟做咩,7核跑分係好明顯少12.5%
Ram 就一定係16GB 冇後悔
Apple 收番我部2011 iMac, 俾番$600 gift card 我
Apple 吹煙最好嘅係佢唔會驗你屍
見你冇爛正常Function 到,就算花咗都照收

咁耐都未出M1X, M2亦無聲氣.
加上全求都晶片產能不足, 都幾肯定M1 air 未來12-18個月唔會有更新.
M1效能咁高, 佢只需要將7核GPU全部轉成8核玩返iPad Pro A12X=>A12Z條橋就可以吊多一年命等re-design.
我覺得M1X (估計同架構加強版) 同 M2 推出時間太近會非常尷尬. 定位上M2取代M1就要賣同一價錢, 效能應要有3-40%增幅但同時要慢過M1X, 到時又會出現性價比M2完爆M1X問題搞到M1X唔湯唔水.
其實呢,TSM所謂短缺有個原因係Apple霸撚左生產線頭位檔,令到其他客要等
如果WWDC公布用任何Mac用非M1既TSM chip,可以幾星期內出貨係完全意料之內
正常吖,邊張單大咪做邊張囉
所以intel 冇缺貨
拎去門市定係上網篤
上網
然後雅瑪多 會派個箱加文件送去我屋企回收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞