[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
大把卡有rebate 7000$有找啦
Yes, 繼續等, 啲"爆料消息"講既spec實在太好J
我今朝都買左 12號有得攞
睇下moon 先
其實諗吓都知唔會出咁密, 出得密即係效能增幅細.
M1增幅勁係由intel轉過來, 如以Apple自家設計晶片計每年其實係講緊+40%效能, 半年就出得20%出來做咩?
M1版就係最抵買, 呢個幾倍效能增幅後續既CPU都唔可能再出現多一次.
而M1X就直接將M1的4個高效能核心變6個(+50%)甚至8個(+100%) 就立即可以出街. M1 TDP 15W相信加完都都只20-30W符合晒高階MBP散熱設計.
7千蚊部機Macbook班友仲要等等等不如返去買Wintel機啦.
無左
打算買咩moon
3nm 版Apple Silicon 都應該抵買,有製程紅利俾佢加核心數量仲keep 到相約die size

佢唔似牙膏廠咁齋縮製程唔加大核心規模
32nm Intel => 22nm Intel 係同你齋縮到積熱, 由200+ mm^2 die area 縮到100頭 mm^2 die

遲啲新efficiency core 架構改進加埋製程俾佢嘅高頻優勢2粒頂4粒唔出奇
2 e-core + 6 p-core 個配搭分分鐘仲好
教育優惠係咪又嚴咗定係我自膠
學生證:用FD
APPLE ID,送貨地址,信用卡:都係我自己名
然後話我並不符合教育優惠的使用資格
on9,收貨人要同學生證同名
明白了 果然係自膠
袋底撚已成贏家之中贏家
M1機唔抵買唔係粒U
係個殼
無因應M1特性重新設計
無辦法啦, Apple有新設計就唔係賣7K, 會賣9K囉, 相信會輕咗空間用到盡, 轉MON用MiniLED, 仲會加呢樣加果樣.
所以經常會有人,包括我,吹奏奶M1袋底個套路
進可攻退可守
買左air 先算, 普通起碼都用到3-5 年
我嗰部日chur夜chur已經得番93% battery health
前日先撼崩左mon邊不過好彩玻璃無裂
粗用周圍亂fing完全唔肉赤
我都就黎可以一部袋底air 做哂所有野
不過持平去講,我隻袋底只係2nd machine,主機仍然係行緊10.14既打爆iMac 2017 64GB
對主機黎講,穩定 / 可行32bit apps / 無咩奇難雜症,呢d野重要過晒其他野
可以想像呢一分鐘需要M1 / 16GB RAM以上效能既人係非常之兩難
我諗緊買埋 crossover, 裝埋steam 玩下aoe2 就夠
袋底air要成個禮拜先送貨
特登上埋12.0 beta 1都係開唔到4k 120hz
你同一隻SSD有無響其他Macs度測過去到正常速?
M1 mini有足兩個TB controller,係suppose去得盡速(~2800MB/s)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞