[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
幾年前試過trackpad最右手面成條邊大概半cm 係控制唔到個pointer. 攞去比藍精靈睇就求其換過隻比我就算.
後來發現原來係因為開咗個gesture, 由右面邊緣向左swipe, 熄左佢問題就解決
我唔係JBOD,依隻8TB係半Cold backup唔用唔插
Anyway, 決定用ntfs for mac,THX 巴打
Jon Prosser爆疑似新Mac mini design

同佢上次爆MacBook Air一樣個底都係咁有嗰兩條嘢

然後同iMac一樣用嗰個磁力頭,但有4個TB/USB4 同竟然仲有USB-A

我自己用Apfs,而家Big Sur 得Apfs 有得Official選擇 Format 做加密Volume
NTFS的確可能會安全少少,如果你真係咁需要cross-platform DAS的話
btw你講「外置硬件盒(入面有2個HDD」呢個動作原則上已經係JBOD,同一個interface出兩個physical volume的話,而且因為controller或者I/O限制,咁樣兩隻唔同format唔同make既碟一齊用lanes並唔係最安全既玩法
其實哩啲磁力頭用喺台機會唔會易啲唔小心整甩然後Total Lost
我有software未support big sur
所以我唔想升上去住
繼續用Catalina
應該唔會,睇 YouTube 要用力抆
有好有唔好
成個rack好多隻既server甚至grid,有直插PDU係一個feature黎,不過個port proprietary又負面
btw佢呢個render好似以前Time Capsule
可以參考10年前既mbp 打爆左spec 今時今日係點
有乜可能imac都無usba 反而mini有
一分錢一分貨, 唔係太重要嘅野做完BACKUP,就心安理得地聽天由命

btw,巴打有冇USB 3.0 to USB-C DATA 線可以推薦,唔洗太靚正正常常就得
睇黎wwdc出新macbook 機會好大
嘩!
而家Mac mini都有USB-A
更奇係3.5mm消失咗
出嘅話我就trade咗而家部13“ 2020 4 Port佢
其實performance 我要Macbook Air咁就得
但係要出2隻moon逼住要等新機
唔知點解覺得流流地 明明隻牛integrate 埋lan port 點解會係機身仲有lan port
iMac係因為(唔知點解)要壓機殼厚度所以擺唔到RJ45
mini如果真係keep番呢個餅狀form factor就無呢個需要
不過我一路覺得Apple Silicon mini係應該用最細隻NUC嗰隻形,姐係Apple TV上下
我睇左幾條片
有問題嘅係影相嘅相機
真實係要 extreme case 先會見到D咁多
不過另一個問題就堅嘅
shadow effect on all edges
四邊無論點較光暗都係有陰影暗左
呢個先係直接影響我或者唔買要認真睇一次實機
等埋wwdc 再決定imac 定 mac mini 先
如果apple 用呢個頭係AC in 嘅話有D奇怪 如果係DC in 嘅話應該唔會出兩款AC adaptor 咁低能
d 圖部機係薄左可能係將隻牛偷出黎
依家 imac 24寸已經係有兩款牛袋底係無 ethernet
係喎 柒左鑊添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞