[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
主要係大佬做嗰隻實戰test其實幾有用吓
雖然呢d資料可以響其他更詳盡既reviews度拎到
記得舊年佢地有條片講過佢地出咁多片只係想賺錢

好好奇呢啲片佔佢地收入幾多
有冇人試過m1 可唔可以用Matlab同Mathematica
全部呢d所謂tech youtuber都受制於呢樣野,如果佢仲想keep條水路
LTT Linus講過幾次點解佢地要「跟風」出Apple產品片,甚至刻意用clickbait title
結局對於我地消費者,只能夠響已經被廣告業騎劫既網路度搵你要搵既資訊
但係好明顯唔係個個人都想睇千字文同埋圖表分析,佢地比較想要即食,餵到口邊既短片
呢樣野好難兩全其美,尤其係講緊Mac用家已經大眾化
但依家Max tech明顯去到一個鳩出嘅境界
希望新果部MacBook pro 外表正正常常 我部機岩岩壞左

要換機
咁你肯定未睇過everyday dad

每樣新product一出都介紹差唔多既accessories甚至係一樣既野

external ssd, usbc hub, dock, wireless mouse呢幾樣野真係成日見到
If I can figure it out, you can figure it out
今日收埋機
Math lab 開到

不過好似會lag

Native m1版有排都未有
仲係關口
得一個laptop screen加一個external加ipad sidecar咋
"諗諗吓我做嘢嘅時候都係多數有叉電位"
你出街會唔會每1日都隨身帶phone charger?
用咗M1 Macbook 你會發覺去2日圖書館寫paper 都唔駛帶laptop charger
會free up 個mind 減輕啲battery anxiety
有冇Luke Miani 嘅insight 分享下
Max Tech 好在幾多數據,佢真係佢諗到嘅每一項benchmark 都測
我唔敢講佢俾嘅insight好有用,依啲嘢因人而異,不過佢至少唔係出完片之後隔幾日又「I was wrong/Don' buy XXXX」
同埋佢又會分享下佢既預測,值得買咩model.....
都係唔講太多,費事俾人話打手
Max Tech佢大佬出個啲乜spec都買嚟試就有用,細佬就真係鳩up多
好神奇YouTube 好似冇推薦過Luke Miani 俾我
唔知關唔關我dislike 過MKBHD 啲片事

Max Tech channel 我唔知邊個大佬細佬,好似話佢以前返過Apple Insider 個網
我有時想catch up Apple news/rumor 都2倍速睇Max 啲片,佢summarize 啲news/rumor 幾好
笑左 人地sell人人都可以好似佢咁 下限低係合理
把聲幼d果個細佬
點解要dislike mkbhd

其實我覺得佢幾好

cover既野範圍夠廣,唔熟tech野既都易入口

又係apple既partner可以早d玩到新機

可能唔夠數據方面既野?
MacBook Pro 14” 會唔會有呢
究竟幾時有support M1 既Android 模擬器?...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞