[Mac撚] 用家/買機集中討論(64) 置頂留空實驗

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
最近想買外置mon配合MacBook Pro用 本身想買部32" 4K mon
但個FD話Mac 買 4K mon 27" 個顯示效果會好啲 話因為Mac OS 個縮放比例問題 真唔真
想搵一個 Tb dock for MacBook Air M1
主要有 display port 1.2/1.4 同 60W 又電

有個 2k144hz mon 要推,所以要tb dock 好似stable 少少。用緊type c to hdmi, 個晶片好熱唔順。

巴打有無推介,caldigit 肯定好但係其他port 唔會用。
唔建議買開機上網
咁一定冇事

有無人知邊個軟件黎
iStat Menus
(去官網download,唔好用AppStore閹割版)
有咩用途?
唔該哂
System monitor, 睇CPU 溫度、用量、ram 嗰啲
m1可以直出dp推dp1.4 2k144
用usb c to dp就得

另外2k144 9成開唔到hiDPI即係字會冇咁清淅
拍埋一齊睇就知有幾慘
由於big sur同m1問題暫時無法自行解決
唔怪得d字唔清又唔順,如果用番60會ok?
而家問題得2個usbc
1. Usbc to hdmi/dp to mon
2. Charging
3. Usb DAC

諗緊買 tb3 dock for 1+2 /3
定 usbc dock for 2+3 /1
定換mon 4k 60 算
講左好多次
宜家買 dock
一定係買 TB4

第一
TB3 同 TB4 差唔多價錢

第二
大部份 TB3 得一個 TB output
TB4 有兩至三個
補多句
我 m1 mba 駁左 owc TB4 dock
補完使用中

price.com 有間係專賣 owc 嘅 product
唔洗買水 / 等運到

唔想用 dock 就等今晚 Mbp
2k同埋21:9必然導致用家問題

我狀況同你差唔多
而家諗緊換4k 60 用type c to type c charging + display + usb dock
剩低一個type c可以隨心駁下iphone咁
我怕tb4 得tb out, 連 DP/hdmi 又用番usbc to hdmi/dp 線,塊晶片好熱

一樣雖然我 ex2780q ,而家無再打機,144變左無用,連macbook又唔 stable.

師兄你有無4k 60心手?u2720q 要50days lead time
用緊
冇過熱呢回事
佢比得你可以 tb 出 display 去到三個
點會有問題
怕咪上 mac rumous forum 睇下有冇人講過過熱
自己估估下冇用
我買左又換左其他都熱你係邊間買owc
一直冇落手訂U2720Q

腦場有LG 27UP850W
少幾隻usb多個freesync多個冇咩用既speaker
dell內置牛 LG外置牛 其他紙面spec相差無幾
雖然TB3被淘汰係遲早,不過呢一分鐘TB4 dock未完全成熟,I/O選擇未夠多
同埋如果以TB2同TB3當時roadmap記錄,有可能壽命中段會出現chipset更新而令到頭一水配件同之後唔太兼容(記唔記得一開始既TB3 PCIe enclosure直程用唔到響Macs,因為粒chipset唔啱最後Intel spec)

所以我覺得買dock都仲要case by case去睇,最緊要port布置係啱你用途,其他野係次要
MacBook m1 2個usbc
1. Usbc to hdmi/dp to mon
2. Charging
3. Usb DAC

我應該

買 tb3 dock for 1+2 (connect 1 and 2 to dock) /
3 (another usb c at MacBook)

定 usbc dock for 2+3 / 1
Usbc dock: anker power expand 7+1

知道tb3 dock 線材好過 cheap dock,對audio可能少d interference
lastcy production
price.com 冇 list 出黎
有代理 owc 嘢
你鐘意 tb3 都可以問佢有冇貨
正如頭先講左 買完新moon一條線搞掂1同2就可以有一個port剩
我自己都想玩usb dac但唔樂觀 主要係點樣整都係響正另一條線隔離
一隻夠watt出USB PD俾MB叉電既type-C hub應該一定handle到USB DAC嗰part
而出mon尤其係HDMI的話,直接一條線由Mac出會易搞過透過hub / dock
姐係最低成本係1獨立,2+3一隻普通hub

如果你搵TB dock,個目標已經可以set去1+2+3
有無諗住邊隻mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞