LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
好多想要嘅都買唔到
如果kdb fans d65 gasket巴打點睇
唔多掂 同前面兩塊差太遠
諗住買住一個黎玩一排先 但個心又想一步到位
可惜7v ai03都好難手廿
想問下各位巴哈邊度有通用size既機械鍵盤既保護膜賣
搵過google剩係得淘寶同台灣有,香港既九成都唔關事
岩岩換左個新既鍵盤,呢次想錫住黎用
香港你搵到都一定source from tb 一舊咁既膠你唔想mic 好難
保護膜? 咪玩啦 不如直接買隻薄膜
驚有塵嘅唔用嗰陣搵條毛巾遮遮咪得
點會難搵
比兩皮野咪有7v玩囉
想問下巴打
有冇d keyboard似mx craft/mx key
岩曬跨平台
手感好d?
跨平台根本呃人
點解咁講嘅?
基本上Mac ga command fn 內置已經可以remap

同埋連筆直都無好難推介

個人覺得hhkb 係新手入門最抵玩之選
mx key/craft個價都ok
mx craft有個圓輪好似執下圖之類幾方便
唔洗咁貴既 一皮都夠
兩皮guarantee有
其實全部keyboard都係跨平台
膠殼薄膜呢個價絕對係overpriced
logi勁既其實係滑鼠滾輪同藍牙技術

依家大把board有圓輪 例如gmmk pro
平啲既祖國都唔少custom 有rotator
兩皮買KC算啦 出街都型啲
我寧願 7v
最近用左好多年嘅ducky dk2108s led有啲制會連點
新手想問下係唔係可以自己買軸返黎換
同埋想順便換埋keycap係唔係去KBDfans或者個自組攻略入面嘅網到買就得
唔該咁多位大佬
我用緊覺得ok, 價錢唔算貴
開r2?
仲要買個吸錫器同焊槍

Keycap 你睇下價錢先,好多你開黎睇既keycap已經貴過你本身個board 價錢,更加唔好講未必有現貨
唔該大佬 其實我本身係想直接換個自組keyboard 但自組好似無full size揀同埋要買齊料都幾貴 所以想睇下可唔可以用舊呢個keyboard換軸+換keycap當新keyboard用
keycap我都有睇左啲 比較鍾意呢啲款
https://kbdfans.com/collections/keycaps/products/osa-mustard-pbt-keycaps-set
想問下keycap會唔會同軸唔夾?
新手想問有冇無線推介?
屋企兩隻貓已經咬斷左好多電線
keycap多數都係mx 款,姐係十字型咁,你頭post見到有賣keycap 既99.9% 都夾

自己睇番有無現貨,同埋kbdfans 係tb買平d,唔好咁傻去佢oversea 到食markup
咁我再去其他網睇吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞