LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
力推leopold
新個bt 65%真係好啱人用

五小時前已經打左
香港邊到有得買
之前問過魔鬼sir話未有
我第一個回覆係#154
請問香港有無邊度可以睇吓試吓撳吓銀軸kb?
咁你既想像唔會跟據之後既information黎update我無野好講啦
space bar啲聲
新手想問下
其實買現成既用耐咗發覺個軸唔係好啱自己用
咁自己換軸可唔可行?
如果係可行嘅話,網站賣果d拆軸器係咪可以連焊死咗嘅軸都拆到出嚟?
定係我應該乖乖地用辣雞 除錫果d工具嚟拆
可以自己換軸。
如果你係用緊hotswap嘅你就咁用拆軸器就得。
如果你隻keyboard係焊死咗D軸嘅就要用辣雞甩焊,之後再焊返你D新軸落去pcb到。
唔可以,要用辣雞加吸錫
嗰啲如果係熱插拔先可以,焊係無得咁

可以考慮週六去hj2q試玩下啲過癮軸
我果隻應該係焊死咗果類
咁我又想問下其實換軸完整嘅過程係點 想知多D細節位
睇片果陣見到都係用辣雞溶走原本嘅焊錫之後用吸錫器吸走佢,然後拆走粒舊嘅軸
之後安返粒新嘅 最後焊返實佢

另外就係一般自己買返嚟嘅軸體係咪需要自己上埋油 ?
我有睇過片有人會係個軸體到上油 目的係保養?撳落去手感再順落D?
如果係保養嘅話 咁新買返嚟嘅軸體仲有冇需要上油呢?

真係唔好意思各位CHING 新手真係好多問題想問 有誤嘅話請指正
想知仲有冇其他日子時間架
想見識下
但係禮拜六冇時間
新手想問下
其實買現成既用耐咗發覺個軸唔係好啱自己用
咁自己換軸可唔可行?
如果係可行嘅話,網站賣果d拆軸器係咪可以連焊死咗嘅軸都拆到出嚟?
定係我應該乖乖地用辣雞 除錫果d工具嚟拆
可以自己換軸。
如果你係用緊hotswap嘅你就咁用拆軸器就得。
如果你隻keyboard係焊死咗D軸嘅就要用辣雞甩焊,之後再焊返你D新軸落去pcb到。
我果隻應該係焊死咗果類
咁我又想問下其實換軸完整嘅過程係點 想知多D細節位
睇片果陣見到都係用辣雞溶走原本嘅焊錫之後用吸錫器吸走佢,然後拆走粒舊嘅軸
之後安返粒新嘅 最後焊返實佢 <----基本上就好似你講咁,睇下其他巴打有冇咩補充

另外就係一般自己買返嚟嘅軸體係咪需要自己上埋油 ?
我有睇過片有人會係個軸體到上油 目的係保養?撳落去手感再順落D?
如果係保養嘅話 咁新買返嚟嘅軸體仲有冇需要上油呢? <-----主要都係for手感,上油嘅多數都會係linear switch,tactile都會有但要上嘅位置會有分別,而clicky多數都唔會上油,因為上完會冇咗D click click聲
不過主要都係睇你想點,冇絕對答案,自己鍾意就得。

真係唔好意思各位CHING 新手真係好多問題想問 有誤嘅話請指正
小弟想問下飛左D奶入鍵盤係咪已經可以買過個新`

我以經即刻反轉 再吹乾
依家佢打到3,4秒跟住就冇反應
邊到仲有7V買
入液體如果唔係藍芽 可以成塊用水洗
之後過幾次蒸餾/過濾水
風乾2日

但係你依家冇反應應該已經short左
太遲了ching best option 會係閒魚
不過已經炒起左
reddit /mechmarket仲離譜
上油係為潤滑 同埋移除雜音
雜音包括彈片 彈簧同埋膠撞膠既雜聲

有上過油既board手感同聲都可以差好遠
因咩事比人粉到咁貴
ai03會唔會係best alternative
hype board炒到天價係無原因

ai03啲board買到當贏啦
75 alternative可能e7v2囉,但未出貨
嚟緊就唔知了
因為兩塊都係hype board 好睇好用
都係炒起曬
7月又有graystudio
i am ready
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞