LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
75%呀盲hi
咁即係自己砌keyboard一定砌唔到佢隻手感?
首先,人哋問有無非mic 75%
你就答兩個唔係75%嘅非mic product

啲人提出外國牌子tgr
你就質疑人哋個recommendation貴
咁keycult no.2/65唔貴?貴過Tomo喎,按照你個邏輯,咁你答佢呢個做乜?

同埋,唔係話想elitism
Tomo CE都叫貴,咁你真係玩kbdfans罷啦
如果係馬來廠 你先要驚
你要unlimited仲keep到cnc個QC 都真係得鄰國
算啦,有時其實真係好難避
我心態依家都係避到就避,避唔到就算

想要topre就要買佢廠 一係就用古董keeb
想問下 如果成個keyboard焊哂
想lube既話 係咪要拆曬出來先得
前幾日淘仔訂完今日到手
打左幾下就覺得硬係差D野
其實好多業界嘅工藝standard都係MIC
mass production前提下
陽極嘅水平暫時都係大陸最勁
CNC水平同出貨時間比都係大陸
塗層嘅工藝最近都係大陸贏

MIA / MIJ / MIE嘅優勢喺邊?
就係佢哋可以cater到niche啲嘅concept同再複雜啲嘅工藝,但價錢都係幾何級數上去
例如Alix40區區一個acrylic case,就係因為MIJ,所以收緊500USD/unit
平平無奇,但就係MIJ,所以貴好多
嚟緊嘅Salvation係MIE,算係複雜工藝嘅mass production,唔似之前個simple65,雖然都係MIE,但架構明顯簡單好多,到時可以睇下Salvun嘅工藝喺mass production嘅條件下面係點

之前都有唔少streamers / influencers推介美國嘅陽極廠,通常講緊嘅都係兩間,但佢哋收費同大陸比都係一個天一個地。分別係咪都係咁,見仁見智;就我所睇,確實有分別,但唔值個premium price tag(追求完美另計)
咁大檸樂
呢個如果比人整要幾錢
應該要計拆+再焊+lube ?
可以參考返頭po嗰啲代組嘅services
個人覺得
bokkey就經驗比較多
boymek就平民路線
如果買左tofu84果隻
想買塊熱插拔PCB 要點搵先知岩唔岩?
睇官網好似冇
最穩陣係你去kbd個tb問下個客服
新手入抗平平地買左隻rk84 想換linear 軸
見到推介JWK軸,請問可以係邊到買到哩隻軸
好的
其實呢D算唔算係大家都通用?
姐係75就都係咁樣既制式
JWK中國廠 最抵就係淘寶

想支持本地既可以搵返頭post
無話通唔通用,因為玩得custom都係以自己行先
受歡迎啲嘅layout通常係65 / TKL
質量
E = mc^2
姐係出面搵塊fit到tofu84個殼既 pcb會難啲?
難過你問下佢個客服
worst case如果冇,咪買佢個焊接版
之後揾個代組幫你焊millmax socket上去
咁就可以化身做hotswappable pcb
你可以自己 diy 塊 pcb 同 plate,拆散隻現成 Topre 嚟攞料
見過有人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞