LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
abs耐侵蝕程度唔高
而家疫情嚴重有啲人用熱水+肥皂水去清潔 直接搞到打油
用酒精抹幾抹又係會甩色(我諗雙色成型應該冇呢個問題)
清係咪無買過GMK嘅cap
雖然佢哋依家都多問題,但都仲係業界頂尖
推HE軸+唔識GMK
ching都幾叛逆
舊既cherry cap/ SMK cherry mount cap

兩隻都幾好

現代既就GMK
唔關事 我本來都唔係玩開鍵盤
同埋ABS個物理上嘅問題都冇解決到
比較好嘅ABS係咪有溝到其他加強耐用度嘅物質?
唔係市面上普通嘅ABS?
ABS三種物質比例唔同 耐用度就唔同

但統稱都係ABS
打得靚嘅油應該係另一種玩法?
Gateron 黃軸有咩特別? 會唔會好似黑軸咁重手
(利申玩開音樂game 用紅/銀軸順手啲)
https://youtu.be/Zoh6HtUNz5k
小弟個channel keep住兩個星期至少出一次片,會有砌扑片 / 入門教學 / 評測等等,都係圍繞住自組鍵盤,希望大家鐘意
今次呢段片係砌board 俾一個死黨,塊board係韓國牌子 Monstargear XO v3
依家大多數mech kb 都係行GB (Groupbuy) 形式,但呢間就成日有現貨
早排個死黨好急想要換board,就買左呢間既XO v3 B-drop
雖然係B stock 但係官網講明其實係之前因為cancel order / returned items 既貨黎
所以無任何major flaw
我收到既XO v3的確係無乜瑕疵,陽極都做得唔差
唯一我覺得差啲既係塊weight 會有少量CNC痕跡同埋少量刮花既位
其他既都唔見有問題

另外,本身塊board好重,build後大概3.1kg
咁重再加上係用brass plate,係手感上顯得好stiff
所以我都係落返tactile軸
另外TKL 好多人都會擔心有hollow聲 (like KBD8x), 但呢款因為好厚料,所以打上去完全無hollow聲

PCB 方面,本身仲想彈下佢
本身solderable pcb唔support VIA
點知我買完佢就出 support VIA既solderable pcb

依家官網做緊B drop 特價,連埋PCB 同shipping做緊$405USD 大概$3150港紙,作為一塊in stock top mount TKL 既board,真係可以接受
btw 佢有另一款made in Korea 既K80 遲啲應該會出gasket mount (依家個款係sandwich mount 連運費$2500)
係咁多喇,小弟都係鐘意mech先拍片 ,希望大家多多支持
同埋留下comment話我知有邊啲位可以做好啲 / 想睇邊類型既片
黃應該輕啲?
唔知你真心定假膠,認真答你:

點解custom community會選擇用abs,因為佢成色容易,doubleshot難度低,模平,選擇最多,可以做到好多種唔同嘅design

點解custom community 最多人揀gmk,因為佢最早踏隻腳出黎做keycap,品質穩定,QC好(依家轉差但未有替代品),產量高(都係轉差但其他廠仲係拍馬都追唔到)

點解custom community 少pbt,因為成色麻煩,dyesub容易炒色,d字嘅邊唔夠sharp, doubleshot模非常貴

所以高質嘅pbt keycaps少之又少,而且黎黎去去都會係beige色

物料嘅特性唔會解決到,所以d人會當係feature

如果有朝一日有廠整到隻成色易,成本低又唔會shine嘅物料,相信他日會成為主流
G yellow ~65g
Mx black ~80g

G yellow對多數人黎講都會係啱啱好,可以試下
吓 我最上面係講「文書/電競品牌」點解預設唔用PBT
佢哋一般全部都黑/白 冇彩色 而且有打油問題
成本唔覺得差太遠 大陸cheap雞彩紅色都有PBT $57 104keycaps
$45有abs 104keycaps
而且我講緊係$200美元的型號都唔係用靚ABS
ducky $599最cheap都用PBT
Cherry原廠又係PBT

唔係講custom用abs有問題
Sor get錯,我出返去先
想開有冇無線 numpad 或 半邊keyboard 推介

拎嚟打機用
如果買黎打機用多 想要無線
有咩牌子推介?
budget ~2K
善用頭po
猶豫緊Leopold 定Filco
有無巴打知Filco 2kfun有無得試下禁?
其實⋯pbt都係會打油 係遲啲姐
the pvd doesn't look good
the sound is indeed quite hollow (at least in my opinion)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞