LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
咁而家買咩好
sp star
有極星既leopold
D大陸佬真係

原作者IC: https://geekhack.org/index.php?topic=108522.0
請正名中國
D中國人真係

原作者IC: https://geekhack.org/index.php?topic=108522.0

唔好意思,太激動

btw真係好撚樣衰
抄個靚d既得唔得
極星唔係支那野?
想買個60-65藍牙比iPad 用,見到nutype 同cooler master sk622, 請教大家有無意見?
我覺得幾得意
有精神潔癖建議唔好考慮機械鍵盤
除非係全日製HHKB

如果唔係好多零件都係逃離唔到MIC
而且事實上依家發展得最興旺嘅客製嘢,做得最好係大陸製嘅嘢
你如果潔癖好嚴重,一係就買隻HHKB,換埋膠殼,自己去台灣CNC廠設計訂製,做得全面啲,一點支味都唔好留,一係就幾舊水買乜都得,反正都避唔開
以前有d其他廠既用料真係差得好緊要
而且果時話得filco先有鋼板
仲大大隻字寫住made in taiwan
事實上10年前的確係好既

我都有隻n年前既ducky
真係堅唔掂
不過而家全部廠都進步咗好多
真係冇必要再追Filco
除非你真係好鐘意日本牌子/好想見到個官網係日文
只可以講4個字 不進則退
而家仲推薦Filco既基本上同廢老冇分別
最基本既detachable usb-c cable都冇 2021啦真係唔明點解filco新出既keyboard都仲係用mini b
仲可以買舊鍵盤同復刻鍵盤

舊鍵盤好多台灣日本製 好似alps IBM BTC 復刻例如model M 就美國製

舊既keyboard靚野好多 無乜支那野 抵玩到爛
你用緊既軸 pcb基本上全部都係
你可以退坑
mic
同支那牌唔同既
你啲雙重標準都幾勁

中國同日本合作
係唔係即刻買買買
其實都係好奇問下
大圖link好似得720p

每個人嘅尺都唔一樣,我都唔深究你把尺喺咩位
不過想帶出嘅訊息係,其實mic係無孔不入,潔癖嚴重嘅真係做好覺悟,而且真係忠實、徹底執行到呢種執念先好
我太懶未update,遲下update 咗會pin返
thanks秋月巴
新手一問,市面上係咪冇雙/三模 藍芽5.0 嘅84鍵機械鍵盤
忍唔住手買咗hidari同salvation,份糧又冇曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞