LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
不過Salvun我見佢之前日日都屌鬼,屌部cnc有問題,依家好似整返,希望佢會快返啲
顏色我唔係幾like
想入手廠機 cherry 奶軸 / 白軸 , 但真係幾難搵

上網搵到兩隻 vortex one / ducky one 奶軸 , 但唔知邊到入到手 , 苦惱中 ...
奶軸白軸 =更粗糙更硬既棕軸 可以用mx brown溝黑軸彈弓整出嚟

不過要玩段落唔會玩原廠mx
唔好玩啦 粒stem個bump已經差一倍啦
所以咪講咗更粗糙
奶軸 (Cherry MX White) 同白軸 (Cherry MX Clear) 兩樣嘢嚟㗎喎
一隻 clicky 一隻 tactile
你想要邊樣
唔該晒巴打 , 最後諗左諗 白軸(mx clear)比較優先想要

Leopold fc900/980/750 白軸 好似算係有機會搵到 ?  現在上網找尋中...
重到你懷疑人生
bottom out 100gram
開咗茶軸 換條重磅彈弓 就已經好接近白軸

想完全一樣可以批少少腳位
leopold 極星 varmilo ducky都有lube stab
連corsair都有啦
pump位關粗糙咩事... btw 奶軸係clicky嚟
varmilo你仲有機會搵到 直到上年都仲有出clear
幾時有冇lubed 軸 就真係可以超filco
唔明
幾時有*lubed軸
極星軸咪lubed
Varmilo啲自家靜電容軸都順到cls 係啲聲柒啲
所以上面咪話leopold+極星 超到
用唔慣中文 一開始以為講緊MX Grey

不過白軸同棕軸係粗糙 好似夾硬塞一埋沙入去 中間有碎石咁
Filco始終用costar stab 無咁consistent 用耐一陣/有時開盒已經有鐵絲聲 好處係有心機可以隨時拆出嚟lube過
其實淨係cherry軸都好 varmilo同Leopold大鍵都好過filco 而且keycap都好啲
奶同白點translate做grey呀師兄
正常嚟講奶=cream 不過見唔到

但睇到佢將兩個拍埋一齊講 咁正常比較應該係同種類 咁咪估grey

不過都唔重要 3隻軸都太重太硬 唔好用
咩動物既奶係灰色
下次都係直接打返原本英文好過 譯名好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞