LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
35g 我諗真係最輕力嘅極限
又冇誇張到30g放手指上去已經可能按到咁誇張
但35g有時唔覺意放咗上去但個身一郁就已經撳咗落去
靜電容可能會好少少有得改變返個觸發位置淺深

打機可能40g比較穩陣
wooting隻he我諗緊取消訂單
佢就同我講落到底先至係60cN 平時咁落去係40cN +-5

個力量好似好唔穩定咁
你咁講我又驚用得耐會攰
講緊結構性
wooting HE軸= SS apex pro HE軸= gateron KS-20磁力軸

travel distance觸底4mm actuation 有得較

HE唯一未解決既就係塵既問題 但因為仲新所以都無人試清楚

攰就肯定無MX黑軸攰
無計 Cherry玩咗至少16年既monopoly 點都係會搶晒市場
入塵=malfunction or stuck?
而家新出既軸 而且肯做板既廠得3間 流通少

未有人heavy use 到有入塵問題 reddit都唔見特別投訴 所以係咪真係一個問題都唔清楚
新手想問下大家係咩site 買artisan keycap?
etsy 個d 穩唔穩陣?
Thanks

粒軸身係呢款高身少少 係咪無咁易入塵?
travel distance同actuation係兩回事嚟
觸發有得較短啲同鍵程長唔長係冇牴觸
Bottum out 4mm
follow 出名嘅 artisan maker ig,佢哋多數喺ig開sale
關cherry咩事 廠board都越來越多廠用gateron/ttc diy更加連2%都唔知有無
請睇返成條時間軸

98年之後除咗Cherry之外只有Matias有出過新既軸

到專利結束後堆中國山寨廠例如TTC Gateron JWK 先上水

所以係cherry 00, 10年代 monopolise 咗成個市場之後先搞到現今絕大部份產品都係用佢個設計 出custom野都無乜option

niz嘅 slider係無預潤
屌買唔撚到Alpacas 又要等多次restock
好奇一問上面位巴打咁執著於non mx style / optical switch做乜

個人覺得要發大optical首先要幾間廠/牌子肯有返個standard先然後有custom跟機designgateron/ttc呢啲會用返落廠board都係因為佢地係custom界聲譽都唔錯先回流返去
無新alps軸 點玩
又話推alps?
明明依家都幾多alps pcb 比你玩custom
係咁追住mx 黎咬jm9
hall effect都唔係d咩新tech
咁成功一早widespread左啦
補充番
honeywell 1960年代已經出過hall effect switch
chyrosran22 同wikipedia 都有記載
仲要講咩mx 上腦
你依家hall effect 得咁撚少選擇
大路全部都係mx alps
咁我跟市場黎做選擇有乜撚野問題
你覺得hall effect咁撚把炮你唔投資發大佢黎玩?
咪就係因為無人肯出custom版所以咪少選擇

揀mx類唔係大問題 講到mx乜都做到先係大問題
咪就係點解無得揀custom alps既原因囉 無新野又停晒產 二手就買少見少 喺custom市場又無乜人識

所以其他軸暫時方法只有廠板 改裝 就算alps都係得少量tkl 75 同65
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞