LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
想要75% 同 靚啲既keycap...
Niz 82 + BKE/Deskey Dome
咁點解唔試下金粉軸
會攰應該係手腕角度或者posture問題,可以試下手墊
niz 35g?
ss apex pro 有咩唔好?
新手砌完gmmk pro 又想砌多個
睇下頭po就會有你要嘅答案
其實佢嘅hall effect switch 確實可以話係最順嘅線性軸
如果fix咗啲stabilizer 確實係唔錯嘅stock keyboard.

近排ROG 出嗰隻RX RED 好似好掂咁, 起碼佢唔係好似其他switches 咁只係局限發展於MX style (topre/ BOX 另計). 不過可惜依啲optical switches 通常都要特製嘅PCB.
rog rx red回彈嗰個位有啲肉
好似有啲阻力頂住你咁
而且佢隻ABS好差
手感有少少奇怪
想問下巴打 如果想整隻cheapcheap TkL 亞加力堆疊果種
係咪建議買淘仔 定香港有人整?
比較難試到
試銀軸誤觸要間鋪頭有椅子坐
然後手指平放WASD位 放鬆手指&輕微左右移動
DEMO鍵盤在press to change LED color mode/有DEMO PC試INPUT
先試到
optical 一早就有 Bloody, Razer, Wooting

再新啲仲有hall effect

係啲人MX上腦先唔理其他選擇
呢個真
繼續局限於MX 設計真係唔係幾掂
改嚟改去都係改個stem / material嘅設計
原先用開wooting one, 之後換咗varmilo miya pro 先發覺optical 個順暢度真係冇得比
本身MX就唔係特別靚/特別差 只係其他廠走去做薄膜 所以搶晒市場容量

我之前推alps 推bs俾堆玩混合MX既屌到上天
keyboard壞有咩先兆 ,有時有一粒掣 按極都冇反應,過一排會自己好番
有chatter 有撳掣無反應 有撳掣sense到另一個掣 認唔到keyboard等等

switch壞有好多種 詳細唔講了 主要係手感改變同埋上面嗰堆
個FC 900R用得6-7年
似裹面塊板壞, 唔指定 會有1個掣神神地
相信屌你嘅好多都係玩緊custom為主
係市場上,custom at least
都冇揀hall effect作為下一個大主流

我唔敢妄下判斷係點解
但歸納幾個我認為嘅主要原因:

1、HE係數字上亮麗,實際上麻麻
HE個keystroke travel distance係長啲、硬啲,長期用係會攰。同埋佢哋dust tolerance係低,保養唔好隨時收皮。順滑係好,但日常用都係有glaring issues係解決唔到。

2、So much effort for marginal difference
而家MX switch by all means唔係一個站立喺最先進嘅路線上嘅產物,但目前MX,even經過改裝前係可以近乎達到HE嘅順滑度。而且MX嘅玩法根本冇局限喺linear switch。MX嘅手感層次、玩法同HE比,根本一個天一個地。

唔知你係鍾情廠board定咩,但市場揀得一個做主流係有佢原因
其實唔係鍾情廠板 只係無custom做其他軸 全部都係細板MX 所以先睇落係咁

市場未肯做創新 都正常既 等多10年先再玩custom
其實你係想玩新嘢,定創新?

新嘢,如果你淨係玩過MX廠board,咁你真係冇體驗過MX嘅「新」
創新,係結構性創新,咁另作別論
niz出廠嗰陣啲鍵有冇上潤滑?
定淨係平衡桿有上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞