LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
thx巴打
上網買幾粒u4t試試先
zykos我見評價話好過holy panda,但係好撚貴
的確個bump sharp勁多
但係抵唔抵玩真係見人見智
同HP一樣唔係上咩board都好聲
呢個有咩特別 牌子?
諗緊買se定普通版好
巴打我都係睇中呢隻
但係我新手
如果揀hotswap 有無話有咩唔好?
冇乜唔好
不過建議買多塊solder pcb for未來upgrade/放售
SE啦
Leopold FC980m領返公司用買咩軸好
公司用緊900r青軸路過
番工用青軸唔會比同事屌咩?
我公司用冇事同事都好和善同埋本身office環境都嘈
Wooting two HE ?
Hall Effect switch 有冇其他選擇?
https://youtu.be/LpKBC1tWXws
你要嘅目的係?睇下又無咩可以吻合到你個需要
有無人有用過極星紫係咪嘈到pk
想要好順滑的linear 已有cherry red, slient red; niz 35g, 45g

見佢係analog 又係contactless

可能要自己去上油潤滑?

諗諗下60cN又太重 而且$199仲用ABS

想要35-45cN到 滑 可能要玩客制?

可以試下vamilo嘅靜電容線性,不過個人覺得麻麻
hall effect嚟講係確實好順滑,但犧牲嘅點都多
例如聲、build quality、stabilizer rattle等等

如果想真係stock嘅狀態下順滑,可能真係要客製或者現貨hotswap
vamilo佢所謂嘅整電容完全唔似樣⋯⋯
同埋嗰隻金橘軸完全唔知係咩 官方網站同淘寶都冇介紹
答非所問喎
同埋比幾千蚊玩自組緊係要有執著
full size咪full size
你如果睇中自組嘅特別之處(聲、觸感、好睇、砌嘅過程、乜7都好)而又覺得呢樣特點值你幾千蚊嘅,咁歡迎入坑

不過Full Size 自組通常比較貴
同埋上面都有講係比較少選擇(/稀有/等好耐)

話說你可以睇吓對1800 Layout有冇興趣,個人嚟講都幾鍾意~
叫做多少少選擇咁
但我又覺得佢粉紅色好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞