LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
filco leopold d鍵盤都係用cherry軸
有冇其他現成鍵盤既軸唔係用cherry 但係又輕 好似45g左右
topre打機好辛苦
Actuation > 35g
37g or 40g or 45g
below 35g 手指放上去=auto run
gaming must use Linear

List
https://feedbeater.com/mechanical-keyboard-switches-chart-and-table/
price
https://switches.mx/switches
唔介意大陸牌子就阿米洛
佢啲時令款式keycap設計得好靚唔差
不過好似冇得單買keycap
有冇啲冇咁肉嘅靜音軸選擇?
想用白底黑字嘅日文keycap
但好似得 R3 EPBT X GOK KURO/SHIRO 啱我...
有冇巴打有用後感
黑色大掣會彎
leopold韓/中有用極星既ver
keychron(雖然垃圾)都有用gateron
wob/bow必買一套㗎啦
kuroshiroR1曾經炒到天價
點解會天價?因為少貨?
有 wooting, bloody

兩者都唔是cherry 而且都輕 又更襟用
topre 打機god tier
hhkb control best layout
上網見到大陸有fc980m改lightspeed
bloody 香港好似冇得買?
啲書局寧願入嗰啲百幾$200唔知咩牌子嘅電競套裝
但真係冇見過呢個牌子
佢粒switch 有啲似razer 都係有平衡桿
定係直情係佢哋OEM?

wooting 官網乜都話已經停止生產新嗰款又未出
razer 粒光軸是用bloody既 所以先比以前好 bloody直接美馬買最快

wooting就要等
感謝第一頁個現成懶人包
買咗個Ducky one2 mini俾PS5用
Jed
GMK Keycap 過左GB 係咪要隔好耐先出返/唔會再出
最近先入坑幾中意套future funk
係 大部份唔會再出
真係想要可以去mech market食炒
base 人仔1600有交易
上邊空心四個接觸面係唔係可以用貼片燈?

「 / 」鍵 焊電正負接觸沒有反應
但咁樣用個鉗又通到電 出到「 / 」
有冇方法可以整返好佢?
我都幾中意future funk
所以上個月join 左digital nightmare gb
similar vibes

tactile上潤滑油真係正好多
Durock dolphin 呢隻線性靜音幾正 唔會好似Cherry red slient 肉 有少少刮刮地嘅感覺 但佢又係順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞