LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
ducky pbt插過幾次都冇乜問題
焊接設計嘅底板最麻煩嘅應該係如果衛星軸出問題嘅話就要重新焊過
Ok本身仲糾結緊zealpc
外國果邊話好撚smooth 但貴成倍又難買
外國設計的PCB有2.4Ghz bluetooth wired
係咪一樣冇得replace function key?

見youtube review 從來唔評價software
60%冇programmable 好唔方便
TB買嗰個同我講software 不支緩windows 10
FN + 1 = F1會唔work 如果有用人任何replaced key
新手一問,請問香港邊度有貨可以試下?
試leopold就地獄道
試軸可以去studio
講緊現成定客製
客製好多都用緊QMK / VIA,照理應該好易programme
JWK V2完勝
@目空

佢有一套木keycap,不過印象中佢冇拍過typing demo
咩keyboard嚟,worst case你拆咗啲軸整個穩陣啲嘅stabs應該可以減少呢個情況出現
新手想問整自製Plate應該要點?
我用左KLE 砌左個layout,

個Size/margin有咩要注意?
塊plate可以搵人CNC 但PCB係點整
之後要點揀個Case?
想砌個岩自己既layout好耐,thanks
第一次砌試過衛星軸有個位甩咗出嚟
格硬用牙籤加chok成個board整返啱個位
想問點樣show 定位板(下面張圖)?

PCB可能要搵工廠
最方便可能copy傳統keyboard PCB 再修改?

Case可以用CNC

不過講到尾如果唔識PCB CNC
直接搵代工生產 例如TB /Google外國廠
有錢就解決到
用呢個網 http://builder.swillkb.com/
Keycap 我暫時未有太高要求(未feel到分別)所以諗用hot swap遲D可能升級
見google有open source keyboard pcb template
唔係加功能應該唔難 時間問題

見你嗰正係三個button下移?

有freelancer 做keyboard pcb design
德國GMK electronics design 都有應該好貴?

case可以用3D print

fiverr見有個連CNC case firmware $500hkd但得5x5 grid 一個104 我諗2~3千走唔甩
ins del 6粒掣下移,同埋加4粒自訂掣係10key上面,enter shift 都諗住整短D。
利申左手撚,打機尤其rpg fps唔夠掣用,productivity做野㩒hotkey都煩。
split keyboard maybe a budget option?
鋁keyboard尼,因為我原本係成個keyboard收返尼,佢係焊pcb,要換stabs應該要desolder哂d軸先?我見個stabs係透明加screw in螺絲,應該好野尼?比我玩到壞咗
case除非60%呢啲大路layout如果唔係通常自己design埋
pcb一係自己學畫一係搵人幫你畫
補充句 根據你個layout嚟睇應該都唔會想要tofu嗰種case㗎啦
如果諗住alu case嘅話2-3k係幾乎冇可能
頭盔:單位係usd嘅話當我冇講過
計落真係比想像中貴好多原本諗住5k左右
可能買standard full size 自己習慣下算
TB 見到一個USB 2.4Ghz 連接三個分裂鍵盤
可以淨係買套件自己焊
其實未必用得盡full size全部鍵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞