LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
純粹係用慣大鍵盤,啲掣逼埋一齊個人用唔慣

new board
happy
有冇代組keyboard既清or網推薦下
好耐之前玩左成8隻keyboard
最後買左隻leopold 就退左坑
而加又有D身痕 難得壞左個衛星軸 比個藉口自己
但個人脫哂節

其實睇頭po都唔係好難
已經問話其中一位
估唔到tkl 一隻都要5000
睇來可以收個皮先
Kara?
yessir
你比kit人砌 佢收你5K代組費??
唔係 係佢包料包工 5000
咁砌咩kit先 你問清楚佢 我地先比到意見
我同佢講左大致要求係80% shell
cherry mx sliver
pbt keycap 可以唔要鋼板 燈
其實我都唔係好清楚有啲咩要講清楚啲
仲有啲咩我要特別講明?
你比5千蚊佢
佢用咩牌子殼? 咩keycaps?
also 5k 用cherry 有d on9
你太廣泛
如果咁 2500做到比你
其實完全可以呃尻佢
sub 2k都得
2500 係完全幫佢調整好曬, 上埋油
比好野佢,
如果係垃圾嘢嘅話 再平多啲都得
因為佢根本冇要求
只係要cherry mx sliver
佢無提及到 ,同埋我都唔係好識
只有講話market好難搵tkl既shell
點解on9 ? 利申脫節太耐
比cherry好既軸 姐係點既軸?
CHING 細佬真係唔識野
cherry 唔Smooth 唔consistent
你用silver除左actuate快之外無優點
btw你問清楚係咩case先 咩名最重要
我果陣同佢講左再諗諗
之後就無再講野
咁殼呢樣野 我自己係想要low profile呢種
會唔會好影響手感
咁應該可以買番電競board
無咩custom case做到個種style
透光膠殼都幾好睇
anyway 多謝巴打們解答
會唔會好影響手感

會,垃圾手感

比cherry好既軸 姐係點既軸?

可以睇下頭post嘅switch tier圖
還得custom,如果都係追線性,你可以考慮下JWK線性,目前世一
新手買咗gmmk compact唔夠2個月已經手痕想自己整個keyboard

本身用緊glorious panda,唔計軸同keycaps筆直大約$1000
想問吓大家tactile想好聲既係咪要用 brass plate,定係pc plate加gasket都可以

brass plate心水有tofu加oring mod
gasket既就搵到有個open sauce既堆疊膠殼叫 cheap60自己cut
定係等到2046,kbd67 lite番貨好
blade gb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞