LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
雞蛋妹又出新片
$2000-3000 budget 我諗個目標係中年客?
學生哥我諗都係500-700比較多
有錢小小嘅我諗應該<1300

1000樓下出多少少款式會唔會養到啲新客

呢個價錢應該會吸引到多啲人試吓
反正又唔係貴廠做嗰啲好多
kailh jade好唔好禁 係咪好過box白軸

6月15日置頂公告

雞蛋妹Mavis 自組鍵盤訪問
https://www.youtube.com/watch?v=Hq0hnLgl77w

HJ2Q Studio問卷調查
僅代表Thic Thock及Bokkey.me張貼以下問卷

香港機械鍵盤交流會問卷調查:
https://forms.gle/g1uJ6EFyojt51Rr97
詳情請自行留意HJ2Q Studio Telegram公告(為免觸犯商業宣傳,請自行搜索)

6月號Switch Tier更新
※留意,只供參考

睇大圖請按滑鼠右鍵 ==〉open link in the new tab

Patch note:
Newly added:
- 2 unknown, pending for testing switches
- JWK Prolonged stem switches
- Gazzew U4T
- NK Vintage cream

升格:
- YOK HP

降格:
- TTC
- NK Cream
- Gateron Inks
- SP-Star Purple

- Glorious Panda

橙色:升格 / 降格 一級以上
紅色:升格 / 降格 兩級以上

講下點解今次會狠狠地將TTC同GP降格咁多

TTC
- 啲油多過毒撚面油
- 啲油有抗黏性,上205g0會黏唔實
- 啲油頑強指數匪夷所思,超聲波加消毒火酒洗兩次都洗唔乾淨
- 彈弓長得濟,線性都變段落

GP
- 鐵片雜聲大
- 彈弓垃圾
- 貴但唔係物有所值
zambumon sar
ngl, sounds pretty horrible
我都覺得係,小失望,D聲聽落都真係有D差,不過我鍾意佢個layout同樣咁解
6月號Switch Tier更新
※留意,只供參考

睇大圖請按滑鼠右鍵 ==〉open link in the new tab

想請教, 點解cherry brown會去到狗也不屌既level

因為我之前淨係玩過mx 既brown blue black, 比較鍾意 brown既手感
如果想要差唔多手感既軸係咪要揀 [T] 既軸?
因為真係同線性差唔多,所謂嘅段落感其實形同虛設,如果想玩tactile軸,冇錯係可以參考下[T]
用墊手用開日製dimp gel
以前用開右手專用profile 但發現左鍵太高身
食指對下掌心位成日攰
後尾用M size 左右對秤mouse 舒適好多
電腦椅手托高度平衡都有用 睇桌面大細
多數係posture,枱同手高度同距離出事

衰d講句,你姿勢唔啱其他野換幾多都無用
唔係意思 想問下JWK linear 係邊隻?
Google 見好多寫JWK代工
Durock Linear
Durock POM Linear
定Durock = JWK旗下品牌?
JWK係代工廠,旗下有好多軸
例如H1, Alpaca, Marshmallow等等
雖然每隻軸大同小異,但材質唔同、軸配置唔一樣都有唔同嘅效果,所以要自己睇下邊款最啱自己

Durock係JWK其中一個分銷商
大家竟然仲買TOMO?
試過FRUSTA未啊
聲 手感 造工 樣樣都係頂級
一次過滿足曬大家三個願望
係時候REFUND TOMO 買 FRUSTA 一齊退坑啦!

google到呢啲結構嘢
係咪最主要影響手感均勻程度同聲響?
你都講曬, 唔通仲想要有咩特別

手感同聲音仲唔夠?

手感如果係pc 定就大力禁唔會震手 , 同埋會有啲回彈咁

$200 團。去唔去馬好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞