LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
如果你意思係點解無香港人整custom

其實至少有4個已知嘅designers陸續推出緊designed in HK嘅custom

AKI-S, Harbour, Fuyu, Frusta Fundamental

以我所知,Frusta作者揼咗成7皮做prototyping,其他作者恐防都係不遑多讓,咁我就唔知算唔算你眼中嘅「揼錢」嘞
因為無線真係少選擇
有線就多好多
你揼落圍內個班既幾隻COPY
算唔算投資係香港鍵圈呢
仲垃圾過sa
牙空ho ball
香港鍵圈無新野玩
4隻香港人design既新board:?
開個GB俾我買 OK?
想宣傳可以直接講jm9姐你
所以巴打有咩新嘢推薦
呢嫁岩岩入隻gasket 60 外殼調整緊
6月號Switch Tier更新
※留意,只供參考

睇大圖請按滑鼠右鍵 ==〉open image in the new tab

Patch note:
Newly added:
- 2 unknown, pending for testing switches
- JWK Prolonged stem switches
- Gazzew U4T
- NK Vintage cream

升格:
- YOK HP

降格:
- TTC
- NK Cream
- Gateron Inks
- SP-Star Purple

- Glorious Panda

橙色:升格 / 降格 一級以上
紅色:升格 / 降格 兩級以上

講下點解今次會狠狠地將TTC同GP降格咁多

TTC
- 啲油多過毒撚面油
- 啲油有抗黏性,上205g0會黏唔實
- 啲油頑強指數匪夷所思,超聲波加消毒火酒洗兩次都洗唔乾淨
- 彈弓長得濟,線性都變段落

GP
- 鐵片雜聲大
- 彈弓垃圾
- 貴但唔係物有所值
圖呢
宜家咁鬼多gasket 60
開geekhack search不少於10隻
咁都叫新野
有冇圖睇吓
同埋同出邊嘅60% Gasket有咩分別
好多60%gasket 邊一隻
個人認為,比佢好嘅大有人在,比佢平嘅亦有gat黃
唔上唔落,又唔係特別出眾,做咩要特登買佢
有咩外國牌子有淘仔官方
好似kbd咁 利申岩岩揀左料買左隻
怕身痕問定先

百幾蚊
即係我呀香港嗰個鍵盤佢好少人玩伏野

全部都玩大路, 名牌子
冇人會試下啲垃雜嘢
最近試玩cheap60
我叫左去買個白汁 咁d飯有d雞皇 就$26蚊

條友問我要唔要加飲野黎飲 我唔洗講啦 就要百事 點知佢話百事有可樂

我都唔知佢up咩鳩 跟住我話唔要野飲 佢話30蚊 我話唔要 跟住佢話我係咪睇電視

屌佢老味 on99
如果你話冇香港人揼錢畀人試唔同種類嘅custom
可以留意下HJ2Q studio,兩位肥仔展覽出嚟畀人試玩嘅board都係自資
就我所知,香港講關於純custom keyboard嘅專門店都係得佢哋一間
講緊由95USD嘅入門牌子到二手市場2000+USD嘅board佢哋都有展覽
唔知,呢個又夠唔夠「雜」呢?
有冇巴打有Mac Layout嘅Keyboard推介?想用到佢啲Shortcut eg 較光暗同聲嗰啲Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞